Έχεις νοιώσει ποτέ ενοχλημένος από τον θόρυβο των εξατμίσεων; Στην ερώτηση αυτή οι περισσότεροι άνθρωποι, ειδικά των πόλεων απαντούν θετικά, ακόμη και σήμερα που τα οχήματα είναι σχετικά αθόρυβα. Καρδιολόγοι στις ΗΠΑ, ισχυρίζονται πλέον πως η ηχορύπανση δεν είναι απλά μια ενόχληση, αλλά ένας παράγοντας που μπορεί να σου προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Θόρυβοι πάνω από τα 60 decibel προκαλούν άγχος γεμίζοντας τον οργανισμό με ορμόνες που θεωρούνται ύποπτες για αρτηριοσκλήρωση και αυξημένη πίεση.

Ο ήχος των αυτοκινήτων είναι στα 70 decibel, μέγεθος που δεν θεωρείται μεγάλο, αλλά είναι αρκετό για να προξενήσει αλλαγές στον οργανισμό, Είμαι βέβαιος πως το μυαλό αρκετών θα πάει στο ότι ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος για να ζει σε πόλεις με τόσα θορυβώδη μηχανήματα γύρω του. Επιπλέον η ηχορύπανση υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής και με άλλους τρόπους εμποδίζοντας τον ποιοτικό ύπνο, η έλλειψη του οποίου μόλις τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να μελετάται σοβαρά από την επιστημονική κοινότητα.

Σίγουρα από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης έχουν γίνει άλματα στο θέμα της ηχορύπανσης και της ρύπανσης γενικότερα, όμως κάποιοι θεωρούν πως δεν είναι αρκετά και ο νομοθέτης έχει να λύσει το πολύ δύσκολο γρίφο τους μετριασμού ή και της απάλειψης των παθογόνων παραγόντων σε μια κοινωνία πλήρως εξαρτημένη από τα θορυβώδη μηχανήματα!

 • Gmph fast

  Δεν είναι μόνο η εξάτμιση, αυτό που κυρίως ακούγεται από τα αυτοκίνητα είναι τα λάστιχα και άλλοι θόρυβοι. Πάντως οι θόρυβοι των αυτοκινήτων είναι απίστυτα ενοχλητικοί. Εγώ έμενα επί χρόνια πάνω στην παραλιακή και και ανοιχτές μπαλκονόπορτες δεν μπορούσες να σταθείς, ήταν τραγικό. Μόνο το βράδυ κατά τις 3-4 είχε ησυχία και ήταν τόσο ωραία…

 • προχθες ημουν σταματημενος στην ακρη με το μηχανακι σε ενα φαναρι…..για κατι δουλειες…και οσο περιμενα….σταματουσαν διαφορα αυτοκινητα διπλα μου…….πραγματικα 2 καινουρια φιεστα ουτε που τα ακουγες…..αλλα οταν ηρθε το PRIUS kai εσβησε….και μετα ξεκινησε με τις μπαταριες…απλα i enjoy the silence !

  • Gmph fast

   Είδες οι Ιάπωνες 50 χρόνια μπροστα, όχι σαν τις λαδιερες
   αχαχαχα

  • τα καλα να τα λεμε !!! εμες τουλαχιστον αυτο κανουμε !!!!! αλλοι μονο τα κακα λενε !!!!! :-D

 • DOR1K1N

  και εμεις με τις Akrapovic στις μηχανες ,τι θα τις κανουμε??

 • George Liverpool

  Προσωπικη μου αποψη ειναι πως δεν ενοχλουν τοσο τα στοκ αυτοκινητα και ειδικα τα καινουρια,τα οποια ειναι ελαχιστα θορυβωδη.Αυτο που ενοχλει εμενα απιστευτα πολυ,ειναι οι αλλαγμενες εξατμισεις,τα ξερογκαζα τα μαρσαρισματα κλπ σε στενοσοκακα στις 12-1-2 το πρωι.Να μην αναφερω τη μουσικη.