Σίγουρα, έχεις ακούσει την έκφραση «Ιπποδύναμη είναι πόσο γρήγορα χτυπάς στον τοίχο και ροπή είναι πόσο μακριά τον παίρνεις μαζί σου». Αυτό, όμως, δεν είναι απολύτως σωστό, τουλάχιστον το δεύτερο κομμάτι, το οποίο αφορά τη ροπή, κι αυτό γιατί δεν έχεις καταλάβει ακόμα τι ακριβώς είναι η ροπή.

Πριν από έναν μήνα, ο Jason Fenske από το Engineering Explained μάς εξήγησε τις διαφορές μεταξύ της ισχύς και της ροπής σε ένα αναλυτικό video, αλλά φαίνεται πως ακόμα δεν έχεις καταλάβει τι ακριβώς είναι η ροπή αν εξακολουθείς να πιστεύεις την παραπάνω φράση. Ένα νέο video, λοιπόν, του Fenske έρχεται για να σου πει τι κάνεις λάθος, εξηγώντας ξανά τις διαφορές.

 • sergio7

  “Horsepower sells cars, torque wins races…”
  Enzo Ferrari

 • sotirisb

  Η μεγιστη ροπη ενος κινητηρα σαν νουμερο απλα δηλωνει ποση ιπποδυναμη εχει ο κινητηρας κατω απο την μεγιστη ιπποδυναμη, εφοσον η κορυφη της ροπης βρισκεται αρκετα χαμηλοτερα σε rpm. Γενικα σαν νουμερα και τα δυο δε σημαινουν απολυτως τιποτα για ενα οχημα εαν δε λαβουμε υποψιν το βαρος, την κλιμακωση, τον αεροδυναμικο συντελεστη, τα ελαστικα κλπ κλπ.

  • Mitsos Ribopaido

   Αψογος , με κάλυψες απο το να γράφω.. Η ροπη μόνη της ΔΕΝ λέει τίποτα μπραβο αν δεν λάβεις υπόψη κλιμάκωσεις κιβωτίου, δύναμη πρόωσης κτλπ

 • vwgt

  Μεταξύ της ισχύος και της ιπποδυναμης ….. Κάντε μια διόρθωση….

 • elaspre

  Και όπως και στο προηγούμενο άρθρο,αν δεν γνωρίζεις Αγγλικά,θα συνεχίσεις να μην ξέρεις τις διαφορές,εφόσον μιλάμε για βίντεο στο youtube σε ξένο κανάλι!