Πρωτοφανείς είναι οι διαστάσεις που έχει πάρει η δράση κυκλώματος εντός της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Κέρκυρας όπου υπάλληλοι «λαδώνονταν» επί σειρά ετών για να δίνουν διπλώματα οδήγησης.

Όπως αποκαλύπτουν πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων κατάφερε να συλλέξει στοιχεία που «καίνε» τουλάχιστον έξι εξεταστές και υπαλλήλους διαφόρων Τμημάτων της Διεύθυνσης Μεταφορών, σε βάρος των οποίων αναμένεται να ασκηθούν διώξεις.

1Ξεκίνησε πριν από 17 χρόνια

Η δράση του κυκλώματος στο νησί εκτιμάται ότι είχε ξεκινήσει πριν από 17 χρόνια με αποτέλεσμα η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. και οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, που ερευνούν την υπόθεση να αναζητούν στοιχεία για πρόσωπα τα οποία βρίσκονταν στο παρελθόν σε υψηλές θέσεις την υπηρεσίας.

Η διαφθορά είχε απλωθεί σε όλα τα επίπεδα. Το νησί έχει 20 σχολές οδηγών. Από αυτές μόνο οι 5 δεν λάδωναν εξεταστές ασχέτως αν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τους δεν το καταθέτουν,

λέει χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή.

Οι σημερινοί τμηματάρχες της Διεύθυνσης δεν έχουν καμία ανάμειξη στο κύκλωμα. Αντιθέτως συνεργάζονται με τους αδιάφθορους της ΕΛΑΣ για να χυθεί περισσότερο φως στην υπόθεση. Ανάμειξη στο κύκλωμα δεν έχει ούτε ο διευθυντής της υπηρεσίας.

Ενδεικτικό πάντως της έκτασης των ερευνών είναι ότι την Πέμπτη 10 Μαΐου σφραγίστηκε η Διεύθυνση προκειμένου οι Αστυνομικοί και οι επιθεωρητές της Δημόσιας Διοίκησης να «σαρώσουν» όλα τα αρχεία της υπηρεσίας και να βρουν στοιχεία τα οποία μπορούν να «δέσουν» κατηγορίες για αδικήματα του παρελθόντος.

2Πως λειτουργούσε

Το κύκλωμα λειτουργούσε ως εξής: Ο πελάτης πήγαινε στη σχολή οδηγών για να πάρει δίπλωμα οδήγησης. Οι σχολές οδηγών είτε ενσωμάτωναν στην τιμή το «λάδωμα» είτε το ανέφεραν ως έξτρα ποσό το οποίο έπρεπε να καταβάλει ο υποψήφιος. Για το δίπλωμα αυτοκινήτου το «λάδωμα» ήταν 100 ευρώ ενώ για ένα επαγγελματικό δίπλωμα για βαρύ όχημα μπορεί να έφθανε και τα 700 ευρώ.

Στην Κέρκυρα πραγματοποιούνται δύο με τρεις φορές την εβδομάδα εξετάσεις για διπλώματα αυτοκινήτου στις οποίες λαμβάνουν μέρος περίπου 45 υποψήφιοι οδηγοί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο τζίρος από τα «λαδώματα» μόνο για τα ΙΧ ανέρχονταν στα 200.000 ευρώ το χρόνο. Ωστόσο ο μεγάλος τζίρος προέρχονταν από τα επαγγελματικά διπλώματα για τα οποία η μίζα ξεκινούσε από τα 300 ευρώ.

Ενδεικτικό είναι ότι είχαν περάσει επιτυχώς τις εξετάσεις για επαγγελματικό δίπλωμα οδηγοί που δεν γνώριζαν επαρκώς ελληνικά για να απαντήσουν στις ερωτήσεις. Αυτοί οι άνθρωποι, ωστόσο, πήραν με το αζημίωτο δίπλωμα και οδηγούν μάλιστα στους δρόμους του νησιού με την ιδιότητα του επαγγελματία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχαν και σχολές οδηγών που δεν συμμετείχαν στο «πάρτι διαφθοράς». Οι υποψήφιοί των σχολών αυτών που τα πήγαιναν άριστα στις εξετάσεις περνούσαν επιτυχώς. Όσοι έκαναν παραπάνω από ένα λάθος «κόβονταν» χωρίς δεύτερη σκέψη. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι υπήρχαν και υποψήφιοι που παρότι είχαν «λαδώσει» κόπηκαν, γιατί οδηγούσαν τόσο αδέξια που ακόμα και οι εξεταστές που ήταν στο «κόλπο» δίστασαν να τους περάσουν. Οι εξεταστές είναι νυν υπάλληλοι της περιφέρειας και πρώην του υπουργείου Μεταφορών.

3Επίσημες ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα

Η Ελληνική Αστυνομία δεν έχει ακόμα ανακοινώσει την εξάρθρωση του κυκλώματος, κάτι που αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Κέρκυρα μετέβη κλιμάκιο του Εσωτερικών Υποθέσεων από την Αθήνα. Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξηγούν ότι η συγκεκριμένη αστυνομική επιχείρηση στέλνει μήνυμα απέναντι σε όσους συμμετέχουν σε ανάλογα κυκλώματα σε άλλες περιοχές της Ελλάδος.