Στο πλαίσιο της 19ης ετήσιας έκθεσης βιωσιμότητας, η Ford ανακοίνωσε ότι πέτυχε το στόχο της να μειώσει τις εκπομπές ρύπων από τις δραστηριότητες παραγωγής της οκτώ χρόνια νωρίτερα από τον προγραμματισμό.

Το 2010, το γραφείο περιβαλλοντικής ποιότητας (Environmental Quality Office) της Ford ανακοίνωσε το στόχο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις δραστηριότητες παραγωγής της εταιρίας κατά 30% ανά παραγόμενο όχημα, μέχρι το 2025.

Η αμερικάνικη εταιρία, όμως, πέτυχε ήδη το στόχο αυτό, με παγκόσμια μείωση εκπομπών CO2 από τις δραστηριότητες παραγωγής πάνω από 3,4 τόνους από το 2010 μέχρι το 2017 – που αντιστοιχεί σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από κυκλοφορία 728.000 επιβατικών αυτοκινήτων για ένα χρόνο.

Η Ford μείωσε το αποτύπωμα ρύπων της μέσω μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και απόδοσης στις εγκαταστάσεις παραγωγής της, όπως η εγκατάσταση άνω των 100.000 φωτιστικών LED και η ανανέωση του βαφείου.

Η MQL (Minimum Quantity Lubrication, ελάχιστη ποσότητα λίπανσης) είναι μία ακόμα τεχνολογία που περιορίζει την κατανάλωση ενέργειας. Στην MQL, ένα εργαλείο λιπαίνεται με πολύ λίγη ποσότητα λαδιού που ψεκάζεται απευθείας στην άκρη του, αντί μιας μεγάλης ποσότητας μίγματος ψυκτικού/νερού.

Η εταιρία παραμένει επικεντρωμένη στη μείωση των εκπομπών ρύπων από τα οχήματά της, θέλοντας να συμβάλλει στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή (Paris Climate Accord). Η εταιρία έχει ανακοινώσει επενδύσεις 11 δις δολάρια για να λανσάρει 40 υβριδικά και πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα μέχρι το 2022.

Η έκθεση βιωσιμότητας της Ford για το 2017-2018 Ford υπογραμμίζει τη συνεχή προσπάθεια του κατασκευαστή να εφαρμόσει υπεύθυνες επιχειρηματικές πρακτικές όπως:

Λύσεις Μετακίνησης

Το 2018, η Ford λανσάρισε ένα επαναστατικό πρόγραμμα στη Jeddah, στη Σαουδική Αραβία, με τη βοήθεια του Effat University της Jeddah και την ονομασία Driving Skills for Life ‘For Her’. Το πρώτο στο είδος του πρόγραμμα εστιάζει στην εκπαίδευση οδηγών γένους θηλυκού, μετά το βασιλικό διάταγμα για την άρση της απαγόρευσης κατοχής άδειας οδήγησης σε γυναίκες στη χώρα. Πάνω από 250 φοιτήτριες ήταν από τις πρώτες αποφοίτους – κάνοντας μαθήματα που τους διδάσκουν βασικές και απαραίτητες γνώσεις για νέους οδηγούς, συμβουλές από έμπειρους ειδικούς και ανάλυση των διαδικασιών ασφαλούς οδήγησης. Αυτή η εξατομικευμένη έκδοση του βραβευμένου μας προγράμματος, Driving Skills for Life, παρέχει στις γυναίκες δικαίωμα πρόσβασης σε καλύτερη μετακίνηση.

Εξηλεκτρισμός

Σε συνεργασία με το BMW Group, την Daimler AG, και το Volkswagen Group με τις Audi και Porsche, η Ford είναι από τους ιδρυτές της IONITY, μιας πανευρωπαϊκής κοινοπραξίας για την εξέλιξη ενός δικτύου ταχείας φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα. Στόχος της IONITY είναι η ανέγερση 400 σταθμών ταχείας φόρτισης σε βασικές Ευρωπαϊκές περιοχές μέχρι το 2020, με ισχύ φόρτισης 350 kW. Αυτό επιτρέπει σημαντική μείωση στους χρόνους φόρτισης συγκριτικά με τα υπάρχοντα συστήματα. Η ανέγερση 20 σταθμών σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες ξεκίνησε ο 2017, με τον πρώτο σταθμό φόρτισης στη Γερμανία να τίθεται σε λειτουργία το 2018. Οι προσπάθειες αυτές θα υποστηρίξουν την υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων (EV), που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Προϊόντα και Λειτουργίες

Εκτός από την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου της εταιρίας για μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις δραστηριότητες παραγωγής σε ποσοστό 32%, η Ford κατασκευάζει περίπου 30 εξαρτήματα από ανανεώσιμα υλικά, με οκτώ βιώσιμα υλικά να περιλαμβάνονται σε οχήματα παραγωγής: σόγια, σιτάρι, ρύζι, το φυτό ricinus communis (castor), κενάφ (ιβίσκος), κυπαρίνη δέντρων, γιούτα και καρύδα. Χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια, παράγοντας λιγότερα απόβλητα και καταργώντας τη χρήση ορυκτών καυσίμων, η εταιρία έχει πετύχει μείωση 228 εκατομμυρίων λιβρών σε CO2 από τότε που ξεκίνησε τη χρήση αφρού σόγιας το 2011 – που αντιστοιχεί στην ποσότητα που θα απορροφούσαν 4.000.000 δέντρα σε ένα χρόνο.

Για να διαβάσεις την πλήρη έκθεση, μπορείς να μπεις εδώ.