Συχνά γκρινιάζουμε για την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, ενώ και εμείς στις δοκιμές των αυτοκινήτων ένα από τα κύρια στοιχεία που αξιολογούμε είναι οι αντιδράσεις τους στους “κρατήρες” που συναντάμε σε καθημερινή βάση.

Σε όλη την Ευρώπη, το κακό οδόστρωμα ευθύνεται για το ένα τρίτο και πλέον των συνολικών ατυχημάτων κάθε χρόνο. Το 2011, 20 εκατομμύρια λακκούβες αναφέρθηκαν στην Ευρώπη, αλλά μόνον οι μισές αποκαταστάθηκαν – το κατά προσέγγιση κόστος ξεπερνά τα 1,2 δις ευρώ. Το 2017, μία λακκούβα επισκευαζόταν κάθε 21 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο σε Αγγλία και Ουαλία. Στη Ρώμη, νωρίτερα μέσα στη χρονιά, η πόλη δεσμεύτηκε να επισκευάσει 50.000 λακκούβες σε ένα μήνα, ενώ υπήρξε και εισαγγελική εντολή προς τις Δημοτικές Αρχές για το θέμα των δρόμων. Στην Κολωνία, αναφέρθηκαν πάνω από 6.000 λακκούβες μετά τον φετινό εξαιρετικά βαρύ χειμώνα.

Η Ford αποφάσισε να κάνει κάτι γι’ αυτό. Οι ηλεκτρονικά ελεγχόμενες αναρτήσεις υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια όμως οι μηχανικοί της Αμερικάνικης εταιρίας χρησιμοποίησαν αυτή την τεχνολογία όχι μόνο για να μειώνει τις κλίσεις στις στροφές ή να κάνει το νέο Focus πιο άνετο, αλλά και για να προλαμβάνει τυχόν ζημιές λόγω λακκούβας. Και εγώ προσωπικά, τους λατρεύω γι’ αυτό!

Το σύστημα ανιχνεύει πότε ένας τροχός πέφτει σε λακκούβα και αναλύοντας δεδομένα από 12 διαφορετικούς αισθητήρες προσαρμόζει την ανάρτηση ανάλογα με τα δεδομένα που λαμβάνει τις αναρτήσεις κάθε 2 msec. Όταν το σύστημα ανιχνεύσει την αρχή μίας λακκούβας, ο υπολογιστής δίνει εντολή στην ανάρτηση να προσαρμόσει την σκληρότητα της ώστε ο τροχός να μην πέσει πολύ βαθιά μέσα στην λακκούβα. Αυτό σημαίνει ότι οι δυνάμεις που ασκούνται στο ελαστικό, στη ζάντα, στην ανάρτηση κλπ είναι σημαντικά μικρότερες απ’ ότι εάν η ανάρτηση δεν αντιδρούσε και ο τροχός έπεφτε ολόκληρος μέσα. Φυσικά, η πληροφορία για την λακκούβα μεταβιβάζεται και στην πίσω ανάρτηση, και έτσι αυτή αντιδρά ακόμα ταχύτερα από την εμπρός, αφού το σήμα από τον εμπρός τροχό προειδοποιεί τον πίσω, πριν φτάσει στη λακκούβα.

Το σύστημα ανίχνευσης λακκουβών του νέου Focus είναι ένα στοιχείο της προαιρετικής τεχνολογίας Continuously Controlled Damping, με την Ford να έχει εξελίσσει τα συστήματα ανάρτησης, χρησιμοποιώντας ένα ειδικά διαμορφωμένο τμήμα δρόμου στις εγκαταστάσεις δοκιμών της εταιρίας στο Βέλγιο, που αποτελείται από ακριβείς απομιμήσεις μερικών από τις χειρότερες λακκούβες και επικίνδυνων σημείων που υπάρχουν στον πλανήτη. Οι μηχανικοί βελτιώνουν περαιτέρω τα συστήματα με εκατοντάδες ώρες δοκιμών σε μία μεγάλη ποικιλία Ευρωπαϊκών δημόσιων δρόμων, παρακολουθώντας φορτία και καταπονήσεις με εξοπλισμό παρόμοιο με αυτόν που χρησιμοποιούν οι σεισμολόγοι για να μελετούν τις σεισμικές δονήσεις.