Ο Ευρωπαϊκός Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell επιστρέφει στο Ηνωμένο Βασίλειο για τρίτη συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Make the Future, και θα πραγματοποιηθεί στο Queen Elizabeth Olympic Park του Λονδίνου από τις 05 έως τις 08 Ιουλίου.

Περισσότερες από 160 ομάδες φοιτητών από 27 χώρες της Ευρώπης κι άλλων γεωγραφικών περιοχών εργάστηκαν σκληρά για να ολοκληρώσουν τα εξαιρετικά αποδοτικά οχήματά τους, προκειμένου να ανταγωνιστούν στην εν λόγω πίστα, στην εμβληματική πόλη του Λονδίνου. Ο διαγωνισμός προκαλεί τους φοιτητές να διευρύνουν τα όρια της ενεργειακής απόδοσης, καθώς οι ομάδες καλούνται να διανύσουν τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση, καταναλώνοντας τη μικρότερη δυνατή ποσότητα καυσίμου.

Φέτος, την Ελλάδα εκπροσωπούν δύο ομάδες από κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας:

Η ομάδα «Προμηθέας» από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με το πρωτοποριακό ηλεκτροκίνητο όχημα Πυρφόρος: Αυτή θα είναι η δέκατη συνεχόμενη συμμετοχή της στον Μαραθώνιο στην κατηγορία Prototype (Battery Electric). Στη συγκεκριμένη κατηγορία, ο σχεδιασμός των οχημάτων επικεντρώνεται στη μείωση της οπισθέλκουσας δύναμης και στη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας τους, γεγονός εμφανές από τα φουτουριστικά και ιδιαίτερα αεροδυναμικά οχήματα που συμμετέχουν σε αυτή.

Η ομάδα «Ποσειδώνας» από τα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Αυτοματισμού, καθώς και από τα Τμήματα της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο.) του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. με το πρωτοποριακό ηλεκτροκίνητο όχημα Τριήρης: Θα είναι η έβδομη συμμετοχή της στον διαγωνισμό στην κατηγορία Prototype (Battery Electric).

Ο κος Στέλιος Προκοπίου, Σπουδαστής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και επικεφαλής της ομάδας σπουδαστών «Προμηθέας» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, δήλωσε σχετικά με τη συμμετοχή τους στον φετινό Μαραθώνιο:

Η ομάδα μας φέτος συμμετέχει και πάλι στην κατηγορία Prototype Battery Electric με ανανεωμένο το πλήρως ιδιοκατασκευασμένο όχημα «Πυρφόρος» έχοντας σχεδιάσει καινούριο ηλεκτρικό κινητήρα βελτιστοποιημένο για τη νέα διαμόρφωση της πίστας του Λονδίνου, που σε συνδυασμό με την ανάπτυξη νέου συστήματος καταγραφής δεδομένων και ελέγχου, αυξάνει σημαντικά την εξοικονόμηση ενέργειας, φιλοδοξώντας να βελτιώσει τις επιδόσεις της.

Από την πλευρά του, ο Καθ. Δρ.-Μηχ. Κωνσταντίνος Στεργίου, Πρόεδρος Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. και Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ομάδας «Ποσειδώνας» του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ., σημείωσε:

Η ομάδα ΠΟΣΕΙΔΩΝ συμμετέχει με το νέο carbon-fiber monocoque σασί που σχεδιάστηκε, υπολογίστηκε και κατασκευάστηκε από τους φοιτητές μας. Έχει γίνει ελαχιστοποίηση των μηχανικών απωλειών, ενώ έγινε μετάβαση σε νέου τύπου BLDC κινητήρα με πλήρη επανασχεδιασμό των ηλεκτρονικών και ηλεκτρολογικών στοιχείων του αυτοκινήτου, καθώς και ανάπτυξη νέων, όπως του καταγραφέα δεδομένων. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται φέτος στην οδήγηση του κινητήρα, με χρήση διάφορων τεχνικών για προσαρμοστικό έλεγχο.

Για τρίτη συνεχή χρονιά, ο διαγωνισμός είναι μέρος του Make the Future London, μιας δωρεάν, δημόσιας εκδήλωσης, η οποία φιλοξενεί λαμπρές ιδέες για τον ενεργειακό κλάδο και εφευρέσεις που αφορούν την παγκόσμια ενεργειακή πρόκληση. Στο φεστιβάλ, οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν από κοντά αυτές τις ιδέες, να συμβάλλουν με τις δικές τους και να γίνουν «συνταξιδιώτες» προς ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα.