Όπως πιθανώς ενημερώθηκες, τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (6/9) έγινε ισχυρός σεισμός 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο βόρειο νησί Hokkaido της Ιαπωνίας. Αυτός είναι αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι τώρα 30 άνθρωποι, 9 άνθρωποι αγνοούνται στο χωριό Atsuma, που πλήρωσε το πιο βαρύ τίμημα στην καταστροφή, ενώ άλλοι περίπου 400 έχουν τραυματιστεί.

Ο σεισμός ήταν η αιτία για τεράστιες κατολισθήσεις, διακοπή της ηλεκτροδότησης, αποκλεισμό δρόμων, ενώ διεκόπη η ηλεκτροδότησης σε ένα πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στην περιοχή Tomari, αλλά λειτούργησαν οι γεννήτριες και οι ράβδοι καυσίμων στους αντιδραστήρες του ψύχονται με ασφάλεια. Ευτυχώς, όμως, από τα 2,95 εκατομμύρια νοικοκυριά του Hokkaido, τα 1,54 εκατομμύρια είχαν ανακτήσει την ηλεκτροδότηση, μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα.

Εκτός των παραπάνω, όμως, ο καταστροφικός σεισμός προκάλεσε την παύση της παραγωγής σε μεγάλο μέρος των εργοστασίων της Toyota στην Ιαπωνία. Ο σεισμός είχε πολύ μεγάλη επίδραση στην αλυσίδα εφοδιασμού της αυτοκινητοβιομηχανίας και αρκετές εγκαταστάσεις της εταιρίας τερμάτισαν σήμερα την παραγωγή, χωρίς να ανακοινώνεται πότε θα γίνει η επανεκκίνηση.

Τα εργοστάσια της Toyota που επηρεάζονται είναι αυτό στην πόλη Kyushu, της περιοχής Tahara και το Toyota Auto Body, τα οποία κατασκευάζουν διαφορετικά μοντέλα της Lexus και το Toyota Land Cruiser. Εκτός, όμως, από τα εργοστάσια συναρμολόγησης αυτοκινήτων στο Hokkaido, η Toyota διαθέτει εκεί ένα εργοστάσιο που κατασκευάζει κιβώτια ταχυτήτων και συστήματα μετάδοσης, το οποίο έκλεισε και αυτό.