Όχι, η Cayenne δεν ήταν το πρώτο εκτός δρόμου αυτοκίνητο που φόρεσε το σήμα της Porsche και αυτό γιατί η γερμανική εταιρία πίσω το 1955 είχε κατασκευάσει το Type 597 “Jagdwagen”.

Η 597 ήταν ένα ελαφρύ στρατιωτικό όχημα σχεδιασμένο για να καλύψει την ίδια αποστολή με τα Jeep Willys και Land Rover. Φτιάχτηκε από τον ίδιο τον Ferdinand Porsche ενώ σχεδιαστικά επηρεάστηκε από το Volkswagen Kubelwagen, με το αυτοκίνητο της Porsche να έχει βελτιωμένες επιδόσεις αλλά και εμφάνιση, ζυγίζοντας 1.870 κιλά

Το αυτοκίνητο αρχικά φορούσε έναν τετρακύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα 1,5 λίτρων και αργότερα έναν 1,6 λίτρων προερχόμενο από την Porsche 356, αποδίδοντας 50 άλογα και η τελική του ταχύτητα έφτασε τα 100 χλμ/ώρα. Η τετρακίνηση είναι ένα από τα σημαντικότερα προσόντα του αυτοκινήτου σε συνδυασμό με το μικρό μήκος και το μεταξόνιο των μόλις 2,06 μέτρων του δίνει την δυνατότητα να αναρριχηθεί σε ανηφορικές κλίσεις έως 65%. Σαν στρατιωτικό όχημα ήταν ημι-αμφίβιο, με την οροφή του να είναι κατασκευασμένη από εξαιρετικά ανθεκτικό βινύλιο και το εσωτερικό του να είναι αδιάβροχο για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε.

Το 597 Jagdwagen βγήκε στην παραγωγή για τρία χρόνια από 1955 μέχρι το 1958 και συνολικά κατασκευάστηκαν 71 αντίτυπα, με τα 49 από αυτά να είναι για “πολιτική” χρήση.