Ο απλός και ανατριχιαστικός τρόπος που το Google Maps γνωρίζει την κίνηση στους δρόμους

Σχετικά άρθρα

Ένα από τα σπουδαία χαρακτηριστικά των χαρτών της Google είναι ότι σε ενημερώσει σε πραγματικό χρόνο για την κίνηση στους δρόμους, κάτι που προσωπικά το βρίσκω σωτήριο λόγω πολλών μετακινήσεων μου στην Αττική. Το καλύτερο είναι ότι σου προτείνει εναλλακτικές επιλογές, ώστε να μην κολλήσεις στην κίνηση. Ποιος εξάλλου απολαμβάνει το “σταμάτα-ξεκίνα”;

Οι πράσινες, πορτοκαλί και κόκκινες διαδρομές που χρησιμοποιούν οι χάρτες της Google για να υποδείξουν την κατάσταση του δρόμου (χωρίς κίνηση, μέτρια κίνηση ή κυκλοφοριακή συμφόρηση) είναι μεγάλη βοήθεια όταν θες να προσδιορίσεις τον πιο γρήγορο τρόπο για τον προορισμό σας, και πόση ώρα θα κάνεις για να φτάσεις.

Έχεις αναρωτηθεί, όμως, τι κρύβεται πίσω από αυτό το χαρακτηριστικό; Η απάντηση είναι πολύ απλή, λογική και λιγάκι creepy.

Κάθε φορά που χρησιμοποιείς τους χάρτες της Google και της επιτρέπεις να έχει πρόσβαση στην τοποθεσία σας, η εφαρμογή στέλνει επίσης τα δεδομένα της τοποθεσίας στους servers της. Έτσι με αυτόν τον τρόπο, όταν βρίσκεσαι στον δρόμο η Google είναι σε θέση να αναλύσει σε πραγματικό χρόνο αν πράγματι κινείσαι ή αν έχεις κολλήσει στην κίνηση.

Δηλαδή με τον υπολογισμό της ταχύτητας των κινητών κατά μήκος ενός οδικού δικτύου, η Google είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα ζωντανό χάρτη κυκλοφορίας. Με τη συγκέντρωση δεδομένων από εκατομμύρια χρήστες όλο το εικοσιτετράωρο, η Google είναι επίσης σε θέση να δει πότε και πού να περιμένεις μεγάλη κίνηση.

Υπάρχουν, όμως, και άλλες πηγές που συμβάλλουν στην ανάλυση της κίνησης από την Google, όπως τα δεδομένα που προέρχονται από το Waze (λογισμικό πλοήγησης), που από τεχνικής άποψη εξακολουθούν να είναι δεδομένα που στέλνεις στην Google, καθώς και δεδομένα από τις τοπικές αρχές μεταφορών. Αν και στην Ελλάδα το τελευταίο δεν είναι εφικτό.

Τούτων λεχθέντων, έτσι λειτουργεί στην πραγματικότητα ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του Google Maps, που πολλοί βασιζόμαστε σε αυτό. Η απενεργοποίηση των υπηρεσιών τοποθεσίας στο τηλέφωνό σου είναι ένας τρόπος για να αποτρέψεις την πρόσβαση της Google στην τοποθεσία σου. Αλλά αν το έκαναν όλοι, τότε μία από τις καλύτερες δυνατότητες των χαρτών της Google θα ήταν αναξιόπιστη.

Η Google αναφέρει ότι οι πληροφορίες ταχύτητας και τοποθεσίας που συλλέγει για να υπολογίσει την κατάσταση της κυκλοφορίας είναι ανώνυμες. Η Google εντοπίζει επίσης τα αρχικά και τα τελικά σημεία κάθε ταξιδιού που παρακολουθεί και έπειτα διαγράφει οριστικά τα δεδομένα, έτσι ώστε οι πληροφορίες από πού ξεκίνησες και που πήγες να παραμένουν ιδιωτικές.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα