Είμαι σίγουρος ότι το έχεις βιώσει και εσύ, απλά αρνείσαι να παραδεχτείς ότι ισχύει αυτό. Συνήθως όταν βλέπεις έναν φίλο ή κάποιον δικό σου άνθρωπο να παίρνει ζαλισμένος τα κλειδιά του αυτοκινήτου μετά από κατανάλωση αλκοόλ και του βάζεις τις φωνές, και τον πείθεις να μην οδηγήσει. Αλλά θα έκανες το ίδιο εάν ο φίλος σου επιμένει να οδηγήσει, ή εάν απλά νιώθει κουρασμένος μετά από μία δύσκολη μέρα;

Κι όμως, η κόπωση είναι πρωταρχική αιτία για το 20% των τροχαίων ατυχημάτων και σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν κάποιος είναι “στο πόδι” για πάνω από 18 ώρες, οι ικανότητές του μπορεί να επηρεαστούν σε βαθμό εφάμιλλο με την υπέρβαση του νόμιμου ορίου συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα.

Η Ford ανέθεσε τη δημιουργία ενός “Sleep Suit” που επιτρέπει σε όποιον το φορά να βιώνει την καταβολή δυνάμεων που προκαλεί η κόπωση. Τα τροχαία ατυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου νέων ανθρώπων και η εταιρία θα ενσωματώσει την συγκεκριμένη “στολή ύπνου” στο Driving Skills for Life (DSFL), το δωρεάν πρόγραμμα εκπαίδευσης νεαρών οδηγών ηλικίας 17 έως 24 ετών.

Ο δημιουργός του “Sleep Suit”, dr Gundolf Meyer Hentschel, και CEO του ινστιτούτου MeyerHentschel, δήλωσε σχετικά:

Όταν πιάνετε τιμόνι ενώ είστε κουρασμένοι, κινδυνεύετε να οδηγείτε σαν ζόμπι – γίνεστε δημόσιος κίνδυνος για τον εαυτό σας, τους επιβάτες και όλους αυτούς με τους οποίους μοιράζεστε το δρόμο. Οι νεαροί ενήλικες πολύ συχνά, ηθελημένα, στερούνται τον ύπνο – αναγκάζοντας τους εαυτούς τους να παραμείνουν ξύπνιοι, ώστε να ανταπεξέρχονται στις απαιτήσεις μιας πολυάσχολης κοινωνικής ζωής, πολύωρης εργασίας ή μελέτης για εξετάσεις.

Η στολή αποτελείται από ειδικά γυαλιά που προσομοιώνουν την πλήρη εξουθένωση, όπως η κατάσταση μικρο-ύπνου, μία ανεξέλεγκτη αντίδραση στην κόπωση. Σε κατάσταση μικρο-ύπνου, μπορεί να οδηγήσεις “στα τυφλά” για 10 δευτερόλεπτα ή και περισσότερο, μερικές φορές και με τα μάτια ανοιχτά, διανύοντας μερικές εκατοντάδες μέτρα. Μετά, το πιθανότερο είναι να μην θυμάσαι τι έχει συμβεί.

Συνδεδεμένα σε μία εφαρμογή smartphone, τα ειδικά αυτά γυαλιά μπορούν να ρυθμίζονται ώστε να προσομοιώνουν τον εγκέφαλο που “κατεβάζει ρολά” και ο οδηγός δεν βλέπει τίποτα μπροστά του για μισό δευτερόλεπτο, και μετά για όλο και μεγαλύτερα διαστήματα έως 10 δευτερόλεπτα. Τα γυαλιά φοριούνται σε συνδυασμό με ειδικά βάρη στο κεφάλι, το θώρακα, τα χέρια και τους αστραγάλους (συνολικά πάνω από 18 κιλά) ώστε ο χρήστης να βιώνει αδυναμία και εξουθένωση στο τιμόνι.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του DSFL της Ford, Jim Graham, τόνισε:

Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ευρέως γνωστή την επικινδυνότητα της “νυσταγμένης” οδήγησης και το “Sleep Suit” είναι ο τέλειος τρόπος για να αποδειχτεί κάτι τέτοιο. Πολλοί άνθρωποι είναι ευγνώμονες που ένας φίλος ή μέλος της οικογένειας προσφέρθηκε να οδηγήσει σε μία νυχτερινή έξοδο. Αλλά το γεγονός ότι το άτομο αυτό δεν κατανάλωσε αλκοόλ, δεν το καθιστά ασφαλέστερο στο τιμόνι εάν, για παράδειγμα, είναι εξουθενωμένο μετά από μία νύχτα ξαγρύπνιας.

Τι πρέπει να κάνεις λοιπόν αν πιστεύεις ότι είσαι πολύ κουρασμένος για να οδηγήσεις; Τα εξής: 1) σταμάτα κάπου με ασφάλεια, 2) πιες ένα ρόφημα με καφεΐνη και πάρε ένα 20λεπτο ύπνο (power nap), και τέλος ξύπνα ανανεωμένος και έτοιμος να ξαναβγείς στο δρόμο. Διαφορετικά, θα πρέπει να βρεις έναν άλλο τρόπο για να επιστρέψεις στο σπίτι ή να φτάσεις στον προορισμό σου.