Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγορεί επίσημα τέσσερα στελέχη της Audi λόγω του Dieselgate και ειδικά για τα Audi A6, A7, A8, Q5 (όλα παραγωγής 2014-2015), Q7 και Volkswagen Touareg (παραγωγής 2009-2015), που εξοπλίζονται με τον V6 TDI 3,0-λίτρων κινητήρα.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τον Richard Bauder, πρώην επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης κινητήρων πετρελαιοκινητήρων της Audi στο Neckarsulm, τον Axel Eiser, πρώην επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης κινητήρων της Audi στο Ingolstadt το διάστημα μεταξύ 2008 έως και 2013, τον Stefan Knirsch, που ανέλαβε την θέση του Eiser για το διάστημα μεταξύ 2013 και 2016, αλλά και τον Carsten Nagel, επικεφαλής της τμήματος πιστοποίησης και δοκιμών των κινητήρων της Audi στο Neckarsulm, ο οποίος παραιτήθηκε το 2016.

Και οι τέσσερις κατηγορούνται για αρκετές κακουργηματικές πράξεις, όπως για παραβίαση της νομοθεσίας “καθαρού αέρα” στη χώρα, για απάτη, για συνωμοσία προκειμένου να εξαπατηθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ και για πολλές ακόμη.

Να σημειωθεί πως κανείς από τους κατηγορούμενος δεν βρίσκεται στις ΗΠΑ. Βρίσκονται στη Γερμανία και είναι απίθανο να εκδοθούν στις ΗΠΑ, μιας και προστατεύονται από τη γερμανική νομοθεσία. Μέχρι σήμερα, η αμερικανική δικαιοσύνη έχει απαγγείλει κατηγορίες σε 13 στελέχη του VW Group λόγω του Dieselgate.