Fiat Centoventi Concept. Το μέλλον του Panda

Σχετικά άρθρα

Η Fiat γιορτάζει τα 120στα γενέθλιά της και στην έκθεση της Γενεύης παρουσιάζει το Centoventi Concept, ένα αμιγώς ηλεκτρικό πρωτότυπο που μας δείχνει πως θα μοιάζει η επόμενη γενιά του Panda.

To Centoventi που σημαίνει 120 στα ιταλικά, αποτελεί το όραμα της εταιρείας για τoν «εκδημοκρατισμό» της τεχνολογίας. Το πρωτότυπο Centoventi είναι βασικά ένας λευκός καμβάς, έτοιμος να χρωματιστεί σύμφωνα με τις ανάγκες του αγοραστή. Η ιδέα είναι ότι κατασκευάζεται σε ένα χρώμα και στη συνέχεια ο χρήστης θα μπορεί να το διαμορφώνει μέσω του προγράμματος εξατομίκευσης “4U”, με την επιλογή ανάμεσα από 4 οροφές, 4 προφυλακτήρες, 4 καλύμματα τροχών και 4 εξωτερικά φιλμ κάλυψης.

Το πρωτότυπο εμπνέεται από τη φιλοσοφία της Fiat “less is more”, όπου κάθε τι που δεν είναι απαραίτητο αφαιρείται ώστε το όχημα να προσφέρει περισσότερο χώρο, αλλά και να είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον και την κοινωνία. Με βάση αυτή τη στρατηγική, το Centoventi αλλάζει την αντίληψη για την ηλεκτροκίνηση προτείνοντας μια νέα εναλλακτική που δίνει απάντηση στις όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις.

Έχει μήκος 3.680 mm, πλάτος 1.740 mm, ύψος 1.527 mm και μεταξόνιο 2.430 mm, με το Centoventi να μπορεί να κατασκευαστεί σύμφωνα με την επιθυμία του αγοραστή. Εκτός από τα έξι διαμορφώσιμα στοιχεία (προφυλακτήρες, οροφή από πολυκαρβονικό υλικό, πίνακας οργάνων Lingotto, μπαταρίες, οθόνη στην πίσω πόρτα και εξωτερικά φιλμ), 114 ακόμα αξεσουάρ μπορούν να τοποθετηθούν στο δίκτυο της Fiat ή και από τον ίδιο τον χρήστη, όπως το ηχοσύστημα, οι πόρτες των αποθηκευτικών χώρων, τα καλύμματα των καθισμάτων, κ.α. Επίσης μια σειρά αξεσουάρ, όπως π.χ. τις ποτηροθήκες, μπορεί να τις κατασκευάσει και ο ίδιος ο χρήστης στο σπίτι του μέσω ενός 3D εκτυπωτή. Αυτή η ιδέα ανοίγει μια νέα σελίδα και σε εμπορικό επίπεδο, όπου η εστίαση γίνεται στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου, ενός χώρου που δεν γνωρίζει σύνορα.

Διαμορφώσιμο, ευρύχωρο και ευήλιο είναι οι λέξεις που περιγράφουν το εσωτερικό του Fiat Concept Centoventi, το οποίο αλλάζει σύμφωνα με τις επιλογές του αγοραστή και μπορεί να φιλοξενήσει έως 4 άτομα. Με την πρώτη ματιά είναι ξεκάθαρο ότι έχει σχεδιαστεί γύρω από τους ανθρώπους και από τον τρόπο που σχετίζονται στη σύγχρονη εποχή.

Όπως και το υπόλοιπο αυτοκίνητο, το εσωτερικό έχει σχεδιαστεί ώστε να διαμορφώνεται εύκολα, με το ταμπλό να έχει μικρές οπές που επιτρέπουν τη σύνδεση εξαρτημάτων, στη λογική που ακολουθούν και τα τουβλάκια Lego. Αντίστοιχα και το εσωτερικό στις πόρτες μπορεί να εξατομικευθεί θυμίζοντας τη λογική των ψυγείων όπου στις επίπεδες επιφάνειες μπορούν να μπουν αποθηκευτικοί χώροι και θήκες.

Πρωτοποριακά είναι και τα κατασκευασμένα από οικολογικά υλικά καθίσματα. Οι επενδύσεις μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν αλλάζοντας τα υλικά και τα χρώματα. Στη θέση του καθίσματος του συνοδηγού μπορεί τοποθετηθεί αποθηκευτικός χώρος, ενώ το αναδιπλούμενο και αφαιρούμενο πίσω κάθισμα δημιουργεί έναν αχανή χώρο φόρτωσης.

Μέσω των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν, το πρωτότυπο Centoventi εξερευνά νέους σχεδιαστικούς ορίζοντες και πρωτοποριακές τεχνολογικές λύσεις. Για παράδειγμα τα καθίσματα είναι κατασκευασμένα από ένα νέο συνθετικό υλικό που χρησιμοποιεί ρητίνη πολυφενόλης. Το αποτέλεσμα είναι ένα προϊόν που ζυγίζει 3 φορές λιγότερο από άλλα πλαστικά, ενώ είναι ήδη βαμμένο και δεν απαιτεί περεταίρω επεξεργασία. Επίσης το υλικό είναι αντι-μικροβιακό, ανθεκτικό στην ακτινοβολία UV, πλένεται και μπορεί να χρωματιστεί σε οποιαδήποτε απόχρωση.

Εξίσου επαναστατική είναι και η τεχνική ραψίματος του υφάσματος που μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιηθεί μόνο σε αθλητικά ρούχα και προσφέρει μεγάλη ευελιξία στο σχεδιασμό και παράλληλα πολύ μικρά ποσοστά φύρας.

Μπροστά από τον οδηγό βρίσκεται το κατασκευασμένο από ένα κομμάτι ταμπλό που θυμίζει τη σχεδιαστική φιλοσοφία του πρώτου Panda. Μέσω μιας σειράς οπών ο χρήστης μπορεί να τοποθετήσει εύκολα και γρήγορα διάφορα αξεσουάρ. Για τον πίνακα οργάνων υπάρχουν δύο επιλογές. Στην πρώτη το smartphone αποτελεί την καρδιά του συστήματος σε συνδυασμό με την οθόνη των 10″ του οχήματος. Με αυτή τη λύση το κινητό λειτουργεί και ως το κέντρο πολυμέσων χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση. Στη δεύτερη και πιο παραδοσιακή διαμόρφωση, μια δεύτερη οθόνη δημιουργεί έναν πίνακα οργάνων με συνολική διάσταση 20”.  Σε αυτή την περίπτωση ο ψηφιακός πίνακας “Lingotto”, που σχεδιαστικά θυμίζει το ιστορικό εργοστάσιο της Fiat, παρέχει όλες τις σχετικές πληροφορίες/λειτουργίες, ενώ το τμήμα της οθόνης που κοιτάζει προς τα μπροστά μπορεί να προβάλει μηνύματα προς το εξωτερικό του οχήματος.

Για λόγους απλοποίησης της παραγωγής, ένα μόνο χρώμα θα είναι διαθέσιμο, αλλά το αυτοκίνητο θα διαθέτει πολλές επιλογές εξατομίκευσης. Το νέο πρόγραμμα “4U” επιτρέπει στους πελάτες να επιλέγουν ανάμεσα σε 4 οροφές, 4 προφυλακτήρες, 4 καλύμματα τροχών και 4 φιλμ εξωτερικής κάλυψης, τα οποία σε συνδυασμό με την μακρά λίστα αξεσουάρ κάνουν το πρωτότυπο Fiat Centoventi μοναδικό. Τα φιλμ μπορούν να τοποθετηθούν και να αλλάξουν πολύ εύκολα και με χαμηλό κόστος.

Η βασική έκδοση του Fiat Centoventi έχει ανοικτή οροφή, αλλά ο αγοραστής μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε δύο πολυκαρβονικές οροφές, μαλακή υφασμάτινη οροφή, οροφή με αποθηκευτικό χώρο ή ακόμα και οροφή με ηλιακά πάνελ που προσφέρουν ηλεκτρική ενέργεια ώστε το όχημα να παραμένει δροσερό όταν είναι κάτω από τον ζεστό ήλιο.

Η μεγάλη πίσω πόρτα μπορεί να φιλοξενήσει μία οθόνη μέσω της οποίας ο χρήστης μπορεί να επικοινωνεί διάφορα μηνύματα. Όταν το όχημα κινείται για λόγους ασφαλείας η οθόνη θα δείχνει μόνο το λογότυπο της Fiat, όταν όμως σταθμεύει, δυνητικά θα μετατρέπεται σε μια διαφημιστική πινακίδα, όπου οι διαφημιζόμενοι θα μπορούσαν για παράδειγμα να καλύπτουν το κόστος στάθμευσης.

Τα πάντα στο πρωτότυπο Centoventi φωνάζουν ότι είναι ένα Fiat, όπως οι ρετρο-φουτουριστικοί μεντεσέδες στις πόρτες, το πολύ-χρηστικό ταμπλό, τα λεπτά καθίσματα και οι περσίδες που αποτελούν το δείκτη φόρτισης. Τα πλαϊνά προστατευτικά στις πόρτες είναι από ένα νέο υλικό που χάρη στην αντοχή και την ελαστικότητα του προστατεύει αποτελεσματικά το αμάξωμα. 

Η ελευθερία να επιλέγεις την αυτονομία που θέλεις, είναι ακόμα μία από τις βασικές ιδέες του Centoventi. Οι συστοιχίες μπαταριών δίνουν την ευελιξία αυτής της επιλογής. Στη βασική έκδοση το όχημα διαθέτει συσσωρευτές που παρέχουν αυτονομία 100χλμ., αν όμως κάποιος επιθυμεί μεγαλύτερη αυτονομία μπορούν να προστεθούν κάτω από το πάτωμα ακόμα 3 μπαταρίες με την κάθε μία να προσθέτει από επιπλέον 100χλμ. Τέλος μπορεί να τοποθετηθεί και μία μπαταρία κάτω από το κάθισμα ανεβάζοντας τη συνολική αυτονομία στα 500χλμ. Η τοποθέτηση των μπαταριών βοηθά στη διατήρηση του χαμηλού κάντρου βάρους και της σταθερότητας του οχήματος, ενώ η παροχή στο κέντρο της βάσης του παρμπρίζ κάνει ιδιαίτερα εύκολη τη διαδικασία σύνδεσης ανεξάρτητα από ποια πλευρά είναι ο φορτιστής..

Εκτός από την ιδιωτική χρήση, το Centoventi δημιουργήθηκε για να αποτελέσει ιδανική επιλογή για τους εταιρικούς στόλους, αλλά και για car sharing. Είναι το πιο προσιτό αμιγώς ηλεκτρικό όχημα της αγοράς, χάρη και στο σύστημα μπαταριών που φέρει, αλλά και το πιο εύκολο να καθαριστεί, επισκευαστεί και συντηρηθεί, μειώνοντας το συνολικό κόστος χρήσης.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Δες την Michele Mouton να αντιδρά στη νίκη της στο Rally Ακρόπολις

Η Michele Mouton είναι η πιο επιτυχημένη γυναίκα που συμμετείχε ποτέ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι και φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον πρώτο της...

Jeep: Τα 4 πρωτότυπα για το φετινό Easter Jeep Safari

Τέσσερα πρωτότυπα ετοίμασε η Jeep για το φετινό Easter Jeep Safari που διεξάγεται για ακόμη μια χρονιά στην έρημο Moab, στην Γιούτα των HΠΑ....
Autoblog.gr