Το καλοκαίρι (7 Ιουνίου) θα βγει στις σκοτεινές αίθουσες μια ταινία αφιερωμένη στον John DeLorean, στον άνθρωπο που ίδρυσε την DMC (DeLorean Motor Company).

Με πρωταγωνιστή τον Alec Baldwin, η ταινία Framing John DeLorean μας δείχνει όλη την πορεία του DeLorean. Το πως ανέβηκε στις τάξεις της GM, το πως ανέπτυξε την Pontiac GTO, αλλά και πως έφτασε στα σκάνδαλα.

O John DeLorean γόνος φτωχής οικογένειας, πήρε πτυχίο Μηχανολόγου, κάνα δύο Master και έπιασε δουλειά στην Chrysler και την Packard Motor Car Company. Στη συνέχεια, πήγε στην General Motors και εκεί ήταν που “έφτιαξε” το όνομα του!

Στις αρχές της δεκαετίας του’60, δημιούργησε την Pontiac GTO, τριπλασίασε τις πωλήσεις της Pontiac και έγινε υπεύθυνος για την Β. Αμερική. Από τότε όμως, η φήμη του προηγούνταν. Ήταν μοδάτος αλλά ταυτόχρονα, ματαιόδοξος. Ήταν γνωστός ως “γυναικάς” αφού έπειτα από δύο διαζύγια, είχε σχέσεις με γυναίκες όπως η Ursula Andress και η Raquel Welch ενώ λίγο μετά, κατέληξε να συζεί με την Christina Ferrare που είχε τα μισά χρόνια του! Το 1973, ο DeLorean “απέλυσε την GM” όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και λίγο αργότερα, ίδρυσε την δικιά του εταιρία, η οποία ήρθε αντιμέτωπη με καθυστερήσεις στη παραγωγή και με οικονομικά ζητήματα.

Για να μην τα πολυλογώ, έπειτα από μία επιχείρηση του FBI –σε συνεργασία με την DEA, την Custom Service και διάφορα αστυνομικά τμήματα-, τον Οκτώβριο του 1982, ο DeLorean συνελήφθη για κατηγορίες εμπορίου ναρκωτικών. Φυσικά, αυτό οδήγησε στην οικονομική και όχι μόνο, καταστροφή του, παρότι το 1984 αθωώθηκε με την απόφαση δικαστή που έκρινε ότι η επιχείρηση του FBI ήταν ξεκάθαρη περίπτωση παγίδευσης.

Έναν χρόνο μετά, ο John DeLorean κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή και διάφορες απάτες και παρότι δεν καταδικάστηκε ποτέ, διατάχθηκε να αποζημιώσει τους πιστωτές του με ποσό που στο σύνολο του άγγιζε τα $9 εκατομμύρια. Και όλα αυτά, είναι μία πολύ γρήγορη περίληψη.