Η Tesla κατέθεσε δύο αγωγές σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως πέντε πρώην υπάλληλοι της, της έκλεψαν εμπορικά μυστικά προκειμένου να βοηθήσουν τον νέο εργοδότη τους. Οι τέσσερις από αυτούς τους υπαλλήλους εργάζονται σήμερα για την Zoox, μια startup εταιρία που αναπτύσσει αυτόνομα ηλεκτρικά ταξί.

Στη πρώτη μήνυσή της, η Tesla ισχυρίζεται πως οι τέσσερις πρώην υπάλληλοι της “έκλεψαν από την αυτή επιλεγμένα ιδιόκτητα έγγραφα, χρήσιμα στον νέο εργοδότη τους, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών μυστικών που σχετίζονται με την κατασκευή, την αποθήκευση, τις λειτουργίες και HR υλικά, προκειμένου να προσλάβουν και άλλους υπαλλήλους της Tesla”. Όλα τα παραπάνω η Tesla θεωρεί πως έγιναν με την υποστήριξη της Zoox.

Η Tesla συμπληρώνει πως όπως έδειξε η έρευνά της, οι κατηγορούμενοι, έστειλαν τα έγγραφα με emails μεταξύ τους, Ένας εκ των τεσσάρων, εργαζόμενος πλέον για λογαριασμό της Zoox, έστειλε ένα email που είχε μέρος των κλεμμένων εγγράφων της Tesla, σε έναν άλλον από τους τέσσερις κατηγορούμενος που και αυτός εργάζεται πλέον για λογαριασμό της Zoox. Ωστόσο αντί να βάλει το email του που είχε στην Zoox, έβαλε το παλιό του email που είχε στην Tesla. Έτσι η Tesla κατάλαβε πως οι συγκεκριμένοι είχαν κλέψει έγγραφά της και ξεκίνησε έρευνα. Στην μήνυσή η Tesla ισχυρίζεται πως οι υπάλληλοι άλλαξαν την ιδιοκτησία των εγγράφων από Tesla σε Zoox.

Η δεύτερη μήνυση έγινε κατά του Guangzhi Cao, πρώην υπαλλήλου της Tesla, ο οποίος πλέον εργάζεται για την κινέζικη Xmotors/Xiaopeng Motors . Η Tesla ισχυρίζεται πως ο Cao έκλεψε όλο τον πηγαίο κώδικα του Autopilot και τον “ανέβασε” στον προσωπικό του λογαριασμό στο iCloud από υπολογιστή της Tesla, όταν εργαζόταν ακόμη για λογαριασμό της. Η Tesla ισχυρίζεται πως ο Cao έκλεψε περισσότερα από 300.000 αρχεία. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος υπάλληλος της XMotors/Xiaopeng Motors  κατηγορείται πως κλέβει εμπορικά μυστικά αυτόνομης τεχνολογίας. Το περασμένο καλοκαίρι, ο Zhang Xiaolang, κατηγορήθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την κλοπή εμπορικών μυστικών από τον πρώην εργοδότη του, την Apple. Η XMotors αρνήθηκε ότι ο Xiaolang τις έδωσε κλεμμένα εμπορικά μυστικά και τον απέλυσε, με τον Xiaolang να ισχυρίζεται πως δεν είναι ένοχος.

Επίσης τον περασμένο Φεβρουάριο, το FBI προχώρησε στη σύλληψη του Jizhong Chen, ενός Κινέζου μηχανικού της Apple επειδή πιάστηκε να βγάζει φωτογραφίες μέσα σε ασφαλή περιοχή των εγκαταστάσεων της Apple. Μετά από έρευνα που διεξήγαγε η Apple, ανακάλυψε πως ο Chen είχε στον σκληρό δίσκο του προσωπικού του υπολογιστή χιλιάδες έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων εγχειριδίων και σχεδίων του Project Titan, περισσότερες από 100 φωτογραφίες από ένα κτίριο της Apple, ενώ διαπίστωσε πως πρόσφατα υπέβαλε αίτηση για να εργαστεί στη XMotors/Xiaopeng Motors  και φέρεται πως προσπάθησε να παράσχει τα έγγραφα της Apple στον μελλοντικό εργοδότη του.