Τον περασμένο Οκτώβριο η Fiat Chrysler Autobliles (FCA) ανακοίνωσε την πώληση της Magneti Marelli, εταιρείας κατασκευής εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας για οχήματα, στην ιαπωνική εταιρεία Calsonic Kansei που ανήκει στην αμερικανική KKR.

Σήμερα η FCA έκανε γνωστό πως ολοκληρώθηκε η πώληση της Magneti Marelli, με την Calsonic Kansei να πληρώνει τελικά 5,8 δισ. ευρώ, 0,4 δισ. ευρώ λιγότερα από την αρχική συμφωνία, μιας και η τιμή πώλησης προσαρμόστηκε με βάση την εκτιμώμενη οικονομική κατάσταση της Magneti Marelli.

Τα 5,8 δισ. ευρώ επιτρέπουν την FCA να προσφέρει ειδική διανομή μετρητών στους μετόχους της (1,3 ευρώ ανά μετοχή – 2 δισ. ευρώ συνολικά) για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια. Το μέρισμα θα αποπληρωθεί στις 30 Μαΐου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της FCA, Mike Manley δήλωσε:

Ευχαριστούμε τους υπαλλήλους της Magneti Marelli για την προσήλωσή τους στην παροχή καινοτόμων προϊόντων, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τους επιχειρηματικούς στόχους της FCA.

Η FCA παραμένει δεσμευμένη στη Magneti Marelli, με τη νέα εταιρεία να συνεχίζει να είναι βασικός προμηθευτής της και είμαι βέβαιος ότι αυτή η συναλλαγή εξασφαλίζει ένα ισχυρό μέλλον για τους υπαλλήλους και τους άλλους ενδιαφερόμενους.

Η πώληση αυτή αναγνωρίζει επίσης την πλήρη στρατηγική αξία της Magneti Marelli, βελτιώνοντας την οικονομική μας θέση, προσφέροντας χρήματα στους μετόχους μας και επιτρέποντάς μας να ενισχύσουμε τους στόχους μας στο κύριο χαρτοφυλάκιο προϊόντων μας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο εταιριών, η συμφωνία θα δημιουργήσει τον 7ο μεγαλύτερο κολοσσό εξαρτημάτων αυτοκινήτων παγκοσμίως, με συνολικά έσοδα 15,2 δισ. ευρώ και περισσότερους από 65.000 εργαζομένους. Η συμφωνία της KKR με την Magenti Marelli, θα επιτρέψει στο νέο εταιρικό σχήμα να μειώσει το κόστος μέσω συνεργειών αλλά και να επεκτείνει ακόμα περισσότερο την πελατειακή της βάση.

Σημειώνεται πως η KKR εξαγόρασε την Calsonic από τη Nissan το 2016. Η πώληση αυτή είναι η πρώτη μεγάλη απόφαση του νέου διευθύνοντος συμβούλου της FCA, Mike Manley, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της FCA μετά το θάνατο του Sergio Marchionne.

Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η Calsonic Kansei μετονομάζεται σε Magneti Marelli CK Holdings, υπό την ηγεσία του CEΟ της Calsonic Kansei, Beda Bolzenius, ενώ ο CEO της Magneti Marelli, Ermanno Ferrari, θα είναι στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας.