Πως να εγκαταστήσεις ένα δίκτυο wi-fi στο αυτοκίνητό σου γρήγορα και οικονομικά

Σχετικά άρθρα

Το διαδίκτυο βρίσκεται παντού στις μέρες μας, ακόμη και εν κινήσει. Η πρόοδος στην τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας έχουν καταστήσει δυνατή την επικοινωνία μέσω ίντερνετ ακόμη και μέσα από κάποιο κινούμενο όχημα, αυτοκίνητο, τρένο, καράβι, ακόμη και αεροπλάνο, καθώς στις μέρες μας πολλές αεροπορικές εταιρείες παρέχουν αυτή την ευκολία.

Τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι εξοπλισμένα εξ’αρχής με εσωτερικό δίκτυο wi-fi, που επιτρέπει την απρόσκοπτη επικοινωνία των επιβατών μέσω διαδικτύου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την άνεση και την ψυχαγωγία τους την ώρα του ταξιδιού.

Για παράδειγμα, οι επιβάτες μπορούν να πλοηγηθούν στο διαδίκτυο, να διαβάσουν ειδήσεις, να δούνε βίντεο, να δουν τα κοινωνικά τους δίκτυα, ακόμη και να παίξουν στοίχημα online μέσα από την ιστοσελίδα της Novibet, ποντάροντας σε μια μεγάλη ποικιλία αθλητικών γεγονότων, με υψηλές αποδόσεις, σε ένα λειτουργικό και καλαίσθητο περιβάλλον.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να εγκαταστήσει κάποιος wi-fi και να συνδεθεί με το διαδίκτυο ενώ βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητό του.

Ο ευκολότερος τρόπος είναι να γίνει αναβάθμιση ενός κινητού τηλεφώνου σε ασύρματο hotspot. Με μια απλή σύνδεση δεδομένων 4G, που προσφέρουν πλέον όλοι οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας, οι επιβάτες μπορούν να περιηγηθούν στο διαδίκτυο, να ακούσουν μουσική, να δουν ταινίες, κτλ.

Ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να γίνει wi-fi hotspot είτε μέσω μιας εφαρμογής (application) ή με την κατάλληλη επιλογή στις ρυθμίσεις του. Η βασική ιδέα είναι ότι το τηλέφωνο λειτουργεί ταυτόχρονα ως δέκτης (μόντεμ) και πομπός (ρούτερ). Αυτό σημαίνει ότι άλλες συσκευές, όπως τάμπλετ, συσκευές αναπαραγωγής MP3, κτλ., μπορούν να συνδεθούν σε αυτό το δίκτυο.

Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι κάθε συσκευή καταναλώνει δεδομένα, τα οποία δεν είναι απεριόριστα για τα συνηθισμένα οικιακά συμβόλαια. Εάν, δηλαδή, οι επιβάτες ενός αυτοκινήτου περάσουν την ώρα τους βλέποντας streaming βίντεο στην διάρκεια ενός μεγάλου ταξιδιού, το πιθανότερο είναι ο ιδιοκτήτης της σύνδεσης να δει το πρόγραμμα του να εξαντλείται και να μην μπορέσει να περιηγηθεί στο διαδίκτυο τον επόμενο μήνα, μέχρι να ανανεωθούν οι παροχές του, εκτός και αν πληρώσει για κάποιο εξτρά πακέτο δεδομένων.

Υπάρχουν όμως και ειδικά μόντεμ/ρούτερ που προσφέρονται από τις περισσότερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και επιτρέπουν την σύνδεση χωρίς να δεσμευθεί το κινητό τηλέφωνο του οδηγού ή κάποιου επιβάτη. Η λειτουργία τους είναι ανάλογη με αυτή των κινητών τηλεφώνων, με την έννοια ότι είναι ταυτόχρονα μόντεμ και ρούτερ, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλη δουλειά, ενώ οι ταχύτητες λήψης και αποστολής δεδομένων είναι σαφώς ανώτερες σε σχέση με μια κινητή συσκευή.

Αυτές οι ειδικές συσκευές κυκλοφορούν σε δυο μορφές. Μπορεί να είναι στικάκια USB, τα οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα, καθώς πρέπει να συνδεθούν με κάποιον φορητό υπολογιστή για να δημιουργήσουν ένα δίκτυο wi-fi που δίνει πρόσβαση στο ίντερνετ.

Υπάρχουν όμως και εξειδικευμένες αυτόνομες συσκευές, που είναι πιο εύκολες στην χρήση τους από τα στικάκια USB, καθώς δεν χρειάζονται καμία ρύθμιση. Μόλις ανοίξει o διακόπτης είναι έτοιμες για να συνδεθούν με το διαδίκτυο και να μεταδίδουν τα δεδομένα μέσω ασύρματης σύνδεσης wi-fi. Αυτές οι συσκευές συνήθως διαθέτουν μπαταρία, ώστε να μην χρειάζονται παροχή ρεύματος, ενώ λειτουργούν και με ρεύμα 12 Volt, που αντλούν από τη μπαταρία του αυτοκινήτου. Το μειονέκτημά τους είναι ότι συνήθως κοστίζουν αρκετά περισσότερο από τις προηγούμενες λύσεις για wi-fi στο αυτοκίνητο.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Στο gov.gr το ΚΤΕΟ και οι πόντοι ποινής

Τη δυνατότητα να ενημερώνονται ηλεκτρονικά και άμεσα για τις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και τους πόντους που έχουν λάβει στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς...

Το ΚΤΕΟ και το Point System στη ψηφιακή εποχή. Όλα τα σχετικά έγγραφα των οχημάτων στο auto.gov.gr

Σειρά νέων ψηφιακών υπηρεσιών θέτει σε λειτουργία το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όπως περιγράφεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπεγράφη από τον Υπουργό...