Lightyear One: Το ηλιακό/ηλεκτρικό αυτοκίνητο με 725 χλμ. αυτονομίας σε κύκλο WLTP

Σχετικά άρθρα

Κάποιοι πρώην φοιτητές του τεχνολογικού πανεπιστημίου του Αϊντχόβεν, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για τα ηλιακά αυτοκίνητα Stella, Stella Lux και Stella Vie και έλαβαν μέρος σε διάφορους διαγωνισμούς, αποφάσισαν να ιδρύσουν την δική τους startup και να βγάλουν στην αγορά ένα εμπορικά βιώσιμο ηλιακό αυτοκίνητο. Η εταιρία ονομάζεται Lightyear (έτος φωτός) και το αυτοκίνητο Lightyear One, το πρωτότυπο του οποίου παρουσιάστηκε σήμερα.

Αυτό είναι ένα 5-θυρο μοντέλο, με άκρως αεροδυναμικό σχήμα και απλές επιφάνειες ώστε να υποδεχτούν τα φωτοβολταϊκά κελιά, με την οροφή να έχει επιφάνεια 5 τ.μ. Τα φωτοβολταϊκά είναι τοποθετημένα κάτω από ένα γυαλί ασφαλείας, το οποίο η εταιρεία ισχυρίζεται ότι είναι τόσο ισχυρό ώστε ένας ενήλικας να μπορεί να περπατήσει επάνω τους χωρίς να προκαλέσει βαθουλώματα. Έχει μήκος 5.057 χλστ., πλάτος 1.898 χλστ. και ύψος 1.426 χλστ.

Το Lightyear One έχει προγραμματιστεί να βγει στην αγορά το 2021, με την εταιρία να ανακοινώνει ότι θα έχει 725 χλμ. αυτονομίας στον κύκλο WLTP. Με την κατανάλωση του να ανακοινώνεται στις μόλις 83 Wh/km, σημαίνει ότι το αυτοκίνητο θα διαθέτει μια μπαταρία περίπου στα 60 kWh. Από οικιακή πρίζα, η μπαταρία θα μπορεί να “πάρει” 400 χλμ. κατά την διάρκεια μιας βραδιάς, με τα φωτοβολταϊκά πάνελ να προσθέτουν 12 χλμ/ώρα.

Αν αναρωτιέσαι τι γίνεται αν δεν έχει ήλιο, η εταιρία αναφέρει ότι η αυτονομία του θα είναι κοντά στα 400 χλμ, ακόμα και τον χειμώνα με θερμοκρασίες έως -10 βαθμούς Κελσίου, καθώς σε φυσιολογικές συνθήκες θα κυμαίνεται μεταξύ 600-800 χλμ.

Η εταιρία αναφέρει ότι κάθε τροχός διαθέτει και από έναν ηλεκτροκινητήρα, κάτι που σημαίνει ότι το Lightyear One πρακτικά είναι τετρακίνητο και θα διαθέτει εξελιγμένο torque vectoring.

Κλείνοντας, η εταιρία αναφέρει ότι τα 500 πρώτα αυτοκίνητα θα κοστίζουν €119.000, με τα 100 πρώτα αυτοκίνητα να έχουν ήδη κρατηθεί.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...

Αυτό είναι το Kia EV5 GT

Κυκλοφόρησαν οι δύο πρώτες φωτογραφίες της γρήγορης, GT έκδοσης του Kia EV5, με το αυτοκίνητο να διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες, με τον μπροστά να παράγει...