Εφευρέθηκαν πριν από περίπου 159 χρόνια όταν ο Jean Joseph Etienne Lenoir χρησιμοποίησε για πρώτη φορά σε έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης και από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουν αλλάξει και πάρα πολύ. Ο ρόλος τους; Να δημιουργούν τον σπινθήρα για να υπάρξει καύση του μίγματος αέρα και βενζίνης μέσα στον κύλινδρο. Ο λόγος για τα περίφημα μπουζί που έχουν όλοι οι κινητήρες βενζίνης, φυσικού αερίου αλλά και υγραερίου, δίχρονοι ή τετράχρονοι, κινητήρες Οtto ή Wankel.

Τώρα μια εταιρία θέλει να αντικαταστήσει τα μπουζί με κάτι πολύ hi-tech και υπόσχεται ότι θα βελτιώσει κατά πολύ την αποδοτικότητα των κινητήρων. Η Transient Plasma Systems (TPS) θέλει να βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τα μπουζί και στην θέση τους να φέρει το σύστημα Pulsed Plasma Ignition, ή παλμούς ανά νανοδευτερόλεπτα πολύ ζεστού πλάσματος, κοινώς μπουζοlaser.

Θα μου πεις ότι η αντικατάσταση των μπουζί με laser δεν είναι καινούργια, είχε παρουσιαστεί και παλαιότερα. Θα συμφωνήσω, μόνο που τώρα βρέθηκαν οι όποιες αδυναμίες είχε το σύστημα της τεχνολογίας των laser από τότε που παρουσιάστηκαν και δεν ήταν άλλο από το πώς θα καταφέρουν να εκτελέσουν μια πιο ολοκληρωμένη καύση, ενώ το μεγάλο τους μειονέκτημα φαινόταν να είναι η υψηλή ενέργεια παλμού που απαιτούνταν για να προκαλέσει την ανάφλεξη. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η Renault είχε κάνει λόγο να αντικαταστήσει τις βαλβίδες των κινητήρων από υδραυλικές σε μαγνητικές το 1995 περίπου, αλλά μόλις το 2010 παρουσιάστηκαν από την Fiat.

Το πλεονέκτημα ενός πολύ μικρού “χτυπήματος” πλάσματος (ένα παλμός που διαρκεί 800τρισεκατομυριοστά του δευτερολέπτου για να γίνει η ανάφλεξη), σε αντίθεση με έναν πολύ μεγαλύτερης διάρκειας σπινθήρα, είναι ότι ακόμα κι αν το πλάσμα έχει πολύ μεγαλύτερη ισχύ από τον σπινθήρα, η συνολική ενέργεια της ανάφλεξης είναι περίπου η ίδια, αφού είναι τόσο γρήγορη. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γίνει πολύ καλύτερη ανάφλεξη και καύση του μείγματος καυσίμου-αέρα, με χαμηλότερες συνολικά θερμοκρασίες. Η TPS ισχυρίζεται ότι η καύση μπορεί να συμβεί σε υψηλότερες αναλογίες συμπίεσης, κάτι που είναι καλό για την παραγωγή περισσότερης ισχύος σε έναν κινητήρα, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται τα οξείδια του αζώτου (NOx).

Η TPS λέει επίσης ότι μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση του κινητήρα ακόμη και στους εξαιρετικά αποδοτικούς κινητήρες που λειτουργούν σε κύκλο Atkinson, όπως αυτοί που χρησιμοποιεί η Toyota στα υβριδικά της, από 41% που είναι σήμερα η θερμική τους απόδοση στο 45%.

Για να σε προλάβω, δεν έγινε γνωστό πότε θα περάσουν στην παραγωγή και αν θα χρειάζονται και κάθε πόσο χρονικό διάστημα ή χιλιόμετρα αλλαγή τα μπουζοlaser.