Το διοικητικό συμβούλιο του VW Group πήρε την απόφαση να κατασκευάσει το νέο του εργοστάσιο στη Σμύρνη της Τουρκίας. Ο γερμανικός κολοσσός εξέταζε και την Βουλγαρία, με το κράτος του Κατάρ, ένας εκ των βασικών μετόχων του VW Group, κατέχοντας το 14,6% της εταιρείας και το 17,0% των δικαιωμάτων ψήφου μέσω της εταιρείας Qatar Holding, να πιέζει να επιλεγεί η Τουρκία παρά η Βουλγαρία, με την δεύτερη να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως καταλαβαίνεις η απόφαση ήταν αποτέλεσμα και γεωπολιτικών συμφερόντων, με Τουρκία και Κατάρ να είναι ισχυροί σύμμαχοι. Με την οικονομία της Τουρκίας να μην βρίσκεται στην καλύτερη της φάση, η νέα αυτή επένδυση του VW Group, θα λειτουργεί θετικά.

Το νέο εργοστάσιο του VW Group στη Σμύρνη θα κατασκευάζει μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης των Volkswagen, Skoda και Seat, όπως τα Seat Ateca και Skoda Karoq, καλύπτοντας έτσι την αυξημένη ζήτηση. Το εργοστάσιο θα έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα 300.000 – 350.000 μονάδων, με την κατασκευή του να κοστίζει 2 δισ. ευρώ.