Μερικά από τα νεότερα και πιο δημοφιλή αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στη χώρα μας (και όχι μόνο) κινδυνεύουν να κλαπούν σε λίγα δευτερόλεπτα, αν οι επίδοξοι κλέφτες να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες των keyless συστημάτων εισόδου και εκκίνησης του κινητήρα.

Σύμφωνα με την έρευνα του βρετανικού What car?, τρία αυτοκίνητα σημείωσαν ιδιαίτερα κακή απόδοση. Την χειρότερη εμφάνισε το νέο DS 3 Crossback, καθώς -χρησιμοποιώντας την τεχνολογία key code grabbing- θα μπορούσε κάποιος να μπει στο αυτοκίνητο και να εκκινήσει τον κινητήρα σε μόλις 10 δευτερόλεπτα.

Ο χρόνος για το Audi TT RS είναι ακριβώς ίδιος, μόνο εάν το σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί είναι ενεργό και η τεχνολογία αισθητήρων κίνησης κατά της κλοπής δεν έχει απενεργοποιήσει το κλειδί. Με αυτά τα προληπτικά μέτρα, το αυτοκίνητο δεν μπόρεσε να ανοίξει ούτε να εκκινήσει.

Το Land Rover Discovery Sport του 2018 εμφάνισε καλύτερες επιδόσεις, αν και θα μπορούσε να κλαπεί σε 30 δευτερόλεπτα, καθώς δεν ήταν εξοπλισμένο με τη νέα τεχνολογία ultra-wide band της Jaguar Land Rover, η οποία εμποδίζει την αναπαραγωγή του ραδιοεντοπιστή του κλειδιού, με τη μετάδοση σε ευρεία φάσμα συχνοτήτων. Αυτό το σύστημα είναι διαθέσιμο στα νέα μοντέλα.

Τα καλύτερα αποτελέσματα στις δοκιμές τα είχαν το BMW X3 και το Ford Fiesta, καθώς χρειάστηκαν οι “κλέφτες” 40 δευτερόλεπτα για να εισέλθουν σε κάθε όχημα και άλλα 20 δευτ. για να εκκινήσουν τον κινητήρα τους.