Σύμφωνα με δημοσιεύματα από την Μεγάλη Βρετανία, η Mercedes-Benz χρησιμοποιεί, χωρίς να το γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες των μοντέλων της, παράνομες συσκευές παρακολούθησης, προκειμένου να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται το κάθε αυτοκίνητό της, έτσι ώστε σε περίπτωση που κάποιος πελάτης δεν καταβάλει το μηνιαίο μίσθωμα, να μπορεί να εντοπίσει το αυτοκίνητο και να το πάρει πίσω.

Η συσκευή παρακολούθησης χρησιμοποιεί το σύστημα eCall, που μέσω GPS καταγράφει συνεχώς την τοποθεσία του αυτοκινήτου, έτσι ώστε να την στέλνει στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε περιπτώσεις ατυχημάτων.

Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, η Mercedes-Benz κατασκοπεύει τους οδηγούς εγκαθιστώντας κρυφά συσκευές παρακολούθησης στα αυτοκίνητα της και μεταφέρει τις πληροφορίες αυτές σε δικαστικούς επιμελητές. Εκπρόσωπος της εταιρίας είπε πως η Mercedes είναι νομικά κατοχυρωμένα, αφού στα “ψιλά γράμματα” των συμβολαίων χρονομίσθωσης, αναφέρει πως ο οδηγός δίνει την συγκατάθεσή του να παρακολουθούν το αυτοκίνητο “σε μερικές εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο ως έσχατη λύση”.

Ο πρώην Βρετανός υπουργός, David Davis, ζητά από την κυβέρνηση να εμπλακεί και να ερευνήσει την υπόθεση:

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια μεγάλη εταιρία έχει αναλάβει τον ρόλο του Μεγάλου Αδερφού, αλλά είναι σπάνιο να είναι τόσο απατηλή. Πρέπει να αναρωτηθώ εάν είναι νόμιμο να διαβιβάζει κάποιος πληροφορίες σε άλλα άτομα, όπως οι δικαστικοί επιμελητές. Πιστεύω ότι ο αρμόδιος υπουργός θα πρέπει να εξετάσει πολύ προσεκτικά τη νομιμότητα αυτής της διαδικασίας.