Η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας ξεκινά την χρήση καμερών ανίχνευσης κινητών τηλεφώνων σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι οδηγοί να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα κατά την διάρκεια οδήγησης.

Οι αρχές λειτούργησε πιλοτικά για έξι μήνες τις συγκεκριμένες κάμερες που σκάναραν περισσότερα από 8,5 εκατ. αυτοκίνητα, εντοπίζοντας 100.000 οδηγούς που χρησιμοποιούσαν το κινητό τους τηλέφωνο ενώ οδηγούσαν.

Μέχρι τον Δεκέμβριο, 45 κάμερες ανίχνευσης κινητών τηλεφώνων θα διαθέτει η αστυνομία. Το σύστημα αποτελείται από δύο κάμερες, με την μια να φωτογραφίζει την πινακίδα κυκλοφορίας και την άλλη το παρμπρίζ, κάνοντας χρήση τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να διαπιστώσει το πότε ο οδηγός χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο.

Στη συνέχεια η φωτογραφία διασταυρώνεται και από άνθρωπο και όπου κριθεί παρανομία, τότε αποστέλλεται το πρόστιμο ταχυδρομικώς στον κάτοχο του οχήματος. Το πρόστιμο για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση ανέρχεται στα 344 δολάρια Αυστραλίας (212 ευρώ) και 4 πόντους ποινής.