Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Emanuele Palma, ανώτερο στέλεχος της FCA στον τομέα των πετρελαιοκινητήρων και των εκπομπών ρύπων, ήταν ο υπεύθυνος για τα 8 παράνομα λογισμικά εξαπάτησης εκπομπών ρύπων σε 104.000 Jeep Grand Cherokee και Ram 1500 MY2014-2016 που φορούν τον 3,0-λιτρο V6 Ecodiesel κινητήρα.

Ο Palma κατηγορείται πως διέπραξε έξι παραβάσεις που σχετίζονται με τον νόμο περί καθαρού αέρα, τέσσερις τηλεφωνικές απάτες και δύο ψευδείς καταθέσεις στο FBI και στο τμήμα ποινικής έρευνας της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) των ΗΠΑ. Ο Palma συνελήφθη από το FBI στην κατοικία του στο Bloomfield Hills, στο Μίσιγκαν και πλέον βρίσκεται υπό κράτηση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Palma ηγούνταν μιας ομάδας μηχανικών που ήταν υπεύθυνοι για την ανάπτυξη του EcoDiesel 3,0 λίτρων κινητήρα της FCA, με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται πως ο Palma και οι συνεργάτες του, σκόπιμα δημιούργησαν τα παράνομα λογισμικά που χειραγωγούσαν τις εκπομπές NOx κατά την διάρκεια των επίσημων δοκιμών μετρήσεων, παραπλανώντας έτσι τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, ρυπαίνοντας το περιβάλλον με περισσότερους ρύπους από τα επιτρεπτά όρια.

Η FCA λόγω των παράνομων λογισμικών συμφώνησε να πληρώσει 800 εκατ. δολάρια σε πρόστιμα και αποζημιώσεις.