Ο γερμανικός βελτιωτικός οίκος ABT Sportsline μας παρουσιάζει μια μοναδική του δημιουργία για το Audi A1 Sportback. Ονομάζει το project “One of One”, καθώς δεν έχει πρόθεση να βγάλει το πακέτο στην παραγωγή, αφού το αυτοκίνητο αποτελεί showcar για την εταιρία.

Το φαρδύ body kit αυξάνει το πλάτος του αυτοκινήτου κατά 55 χλστ., ενώ σε συνδυασμό με το δίχρωμο αυτοκόλλητο βινυλίου που φοράει το entry-level μοντέλο της Audi, το μετατρέπουν σε “τερατάκι”. Τα γεωμετρικά γραφικά του αυτοκόλλητου είναι σχεδιασμένα από τον Erik Aleksanjan, ο ίδιος γραφίστας που έχει φτιάξει το Audi RS6 Avant “Project Phoenix” του Jon Olsson.

Συνεχίζοντας, το αυτοκίνητο πατάει σε 19άρες μονομπούλονες σφυρήλατες ζάντες, με αεροδυναμικό σχεδιασμό, που “ντύνονται” με τα Pilot Sport Cup 2 ελαστικά της Michelin, διαστάσεων 265/30, εμπρός/πίσω. Φοράει ελατήρια χαμηλώματος της H&R, με τον οίκο να έχει “σφραγίσει” τις πίσω πόρτες. Στο πίσω μέρος -εκτός από τον αγωνιστικών προδιαγραφών διαχύτη, που ενσωματώνει τις δύο απολήξεις της εξάτμισης, διαμέτρου 114 χλστ- υπάρχει και μια μεγάλη αεροτομή, για να προσφέρει τα μέγιστα στην απαραίτητη κάθετη δύναμη.

Μηχανικά, το αυτοκίνητο φοράει τον 2,0-λιτρο TFSI κινητήρα, που από το εργοστάσιο αποδίδει 200 άλογα και 320 Nm ροπής. Για τη συγκεκριμένη περίσταση, όμως, ο ABT έχει τοποθετήσει τον αγωνιστικών προδιαγραγών 2.0 TFSI κινητήρα, προερχόμενο από το αγωνιστικό TT Cup. Αυτός αποδίδει 310 άλογα, όπου με overboost η ιπποδύναμη του αυξάνεται κατά 30 άλογα, αγγίζοντας τα 340 άλογα και 400 Nm ροπής. Ο οίκος, όμως, τον βελτίωσε, και πλέον η απόδοση του αγγίζει τα 400 άλογα.

Στο εσωτερικό, έχουν αφαιρεθεί τα πίσω καθίσματα, η κεντρική κονσόλα είναι ντυμένη με alcantara, ενώ τα καθίσματα φέρουν τα αρχικά “da”, που προέρχονται από το όνομα του Daniel Abt.