Τα ονόματα McLaren και Mercedes έγιναν συνώνυμα στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές της δεκαετίας των ’00s, καθώς η συνεργασία τους έφερε τρία πρωταθλήματα οδηγών και έναν τίτλο κατασκευαστών. Τώρα οι δύο εταιρίες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για άλλη μια φορά, αφού μόλις ανακοινώθηκε ότι συμφώνησαν τα μονοθέσια της βρετανικής ομάδας να φορούν τα power units της γερμανικής εταιρίας το 2021 και για τέσσερα χρόνια.

Ο CEO της McLaren, Zak Brown, δήλωσε σχετικά:

Αυτή η συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα στο μακροπρόθεσμο σχέδιο μας να επιστρέψουμε στις επιτυχίες στη Formula 1. Η Mercedes είναι το σημείο αναφοράς, τόσο ως ομάδα όσο και ως power unit, οπότε είναι φυσικό να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε μια σχέση με την εταιρεία για την επόμενη φάση του ταξιδιού μας. Αυτή η ανακοίνωση αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη των μετόχων μας και αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα προς τους επενδυτές μας, την ομάδα μας, τους συνεργάτες και τους οπαδούς μας ότι δεσμευόμαστε να επιστρέψουμε τη McLaren στις πρώτες θέσεις.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομάδας, Andreas Seidl πρόσθεσε:

Το 2021 θα είναι ένα σημαντικό ορόσημο για εμάς και θα συνεχίζουμε να παλεύουμε για να επιστρέψουμε στις πρώτες θέσεις, γι ‘αυτό είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε τα βασικά στοιχεία που θα μας επιτρέψουν να προετοιμαστούμε για τη νέα εποχή του αθλήματος. Ανυπομονούμε για την ανανέωση της σχέσης μας με τη Mercedes από το 2021 και μετά. Ταυτόχρονα, η Renault παραμένει τόσο αξιόλογος συνεργάτης όσο και ένας τρομερός ανταγωνιστής, και θα επικεντρωθούμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν και της επόμενης.

Η συνεργασία McLaren με την Mercedes σημαίνει ότι η γερμανική εταιρία θα προμηθεύσει power units τέσσερις ομάδες από το 2021, την δικιά της, την McLaren, τη Williams και τη Racing Point. Αυτό είχε ξαναγίνει το 2016, όταν προμήθευε τα power units στη Manor. Η Renault, εν τω μεταξύ, θα προμηθεύσει μόνο την δική της ομάδα, αλλά θα συνεχίσει να προμηθεύει την McLaren και το 2020, σύμφωνα με την τρέχουσα σύμβασή τους.

Ο επικεφαλής της ομάδας της Renault, Cyril Abiteboul, δήλωσε:

Από τότε που ξεκίνησε η συνεργασία μας, η McLaren πέρασε από την ένατη στην τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα των κατασκευαστών. Μπορούμε επομένως να θεωρήσουμε ότι αυτή είναι μια πολύ επιτυχημένη σχέση. Ωστόσο, βλέποντας πέρα από τους όρους της τρέχουσας σύμβασης, η οποία ολοκληρώνεται στο τέλος του 2020, ήταν φανερό ότι η Renault και η McLaren έχουν διαφορετικές φιλοδοξίες για το μέλλον. Κάθε ένα από τα διαφορετικά στοιχεία αυτής της απόφασης έχει αξιολογηθεί προσεκτικά τις τελευταίες εβδομάδες.

Το 2021 θα είναι μια κρίσιμη εποχή για όλες τις ομάδες και είναι σημαντικό να έχουμε μια ακριβή και σαφή εικόνα των δυνατοτήτων και φιλοδοξιών των ανταγωνιστών μας. Η απόφαση αυτή είναι σύμφωνη με το όραμα της Renault να γίνει μια εργοστασιακή ομάδα με στόχο να επιστρέψει στις πρώτες θέσεις. Η Renault θα συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της για την επόμενη σεζόν προς τη McLaren Racing, όπως συνέβαινε πάντα στη μακρά ιστορία των ομάδων που προμηθεύσαμε κινητήρες.