Οι αρχές του Νέου Δελχί, της πρωτεύουσας της Ινδίας, ανακοίνωσαν σήμερα την εκ περιτροπής απαγόρευση της κυκλοφορίας σε αυτοκίνητα με πινακίδες που τελειώνουν σε μονό και ζυγό αριθμό, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία πνίγει τις τελευταίες ημέρες τους εκατομμύρια κατοίκους της πόλης.

Εν μέσω της χειρότερης ατμοσφαιρικής ρύπανσης των τελευταίων ετών στο Νέο Δελχί, την οποία αξιωματούχοι έχουν ονομάσει “θάλαμο αερίων”, έχει κηρυχτεί κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, έχουν κλείσει σχολεία και έχουν ανασταλεί οικοδομικές εργασίες.

Δεν είναι ωστόσο καθόλου βέβαιο ότι η ρύθμιση με τα “μονά – ζυγά” αυτοκίνητα στους δρόμους, η οποία θα ισχύσει έως τις 15 Νοεμβρίου, θα έχει αποτελέσματα, δεδομένου ότι έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, κυρίως εξαιτίας των πολλών εξαιρέσεων που ισχύουν, για παράδειγμα για τα δίκυκλα και τις γυναίκες οδηγούς.

Στις 10:00 τοπική ώρα (06:30 ώρα Ελλάδας) η αμερικανική πρεσβεία στο Νέο Δελχί κατέγραψε 469 μικρογραμμάρια του μικροσωματιδίου PM25 ανά τετραγωνικό μέτρο αέρα. Συγκριτικά στο Παρίσι το ποσοστό ήταν 6. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει η συγκέντρωση του μικροσωματιδίου αυτού να μην ξεπερνά τα 25 ανά τετραγωνικό μέτρο αέρα κατά μέσο όρο στη διάρκεια μίας ημέρας.

Βασική αιτία της ατμοσφαιρικής μόλυνσης που καταγράφεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή στο Νέο Δελχί είναι οι καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων στα κρατίδια Πουντζάμπ και Χαριάνα, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται από τη χρήση πυροτεχνημάτων στη διάρκεια της ινδουιστικής γιορτής Ντιουάλι. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις μετεωρολογικές συνθήκες – το κρύο και τους ασθενείς ανέμους—καθιστούν την κατάσταση αφόρητη. Το νέφος της μόλυνσης στο Νέο Δελχί ήταν τόσο πυκνό χθες που περίπου 40 αεροπλάνα χρειάστηκε να προσγειωθούν σε άλλο αεροδρόμιο, ενώ εκατοντάδες πτήσεις που θα αναχωρούσαν από το αεροδρόμιο της πόλης καθυστέρησαν.

Η Ινδία είναι η τρίτη χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως και φιλοξενεί 14 από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου. Σύμφωνα με έρευνα της Greenpeace, 2,3 εκατ. άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στην Ινδία κάθε χρόνο λόγω της μεγάλης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με τους θανάτους από χρήση καπνού να είναι μόλις ένα κλάσμα μεγαλύτεροι, προσθέτοντας ότι 3% του ΑΕΠ της χώρας, χάθηκε λόγω των επιπέδων του τοξικού νέφους.

Το Νέο Δελχί έχει χαρακτηριστεί ως την πιο μολυσμένη πόλη παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνες της Greenpeace και της AirVisual. Στην πόλη μένουν περισσότεροι από 18 εκατομμύρια άνθρωποι και τουλάχιστον οι 8,8 εκατ. είναι κάτοχοι οχημάτων, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης της Ινδίας. Οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στη πόλη, είναι 13 φορές πάνω από το ετήσιο όριο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας