Τον Νοέμβριο του 2019, ο Elon Musk ανακοίνωσε ότι επέλεξε τη Γερμανία για την κατασκευή του τέταρτο εργοστασίου της Tesla, και έχει θέσει ως στόχο να κατασκευάζει 500.000 αυτοκίνητά της ετησίως. Το Gigafactory 4 θα βρίσκεται στα περίχωρα του Βερολίνο και εκεί θα κατασκευάζονται τα Model 3 και Model Y, με την εταιρία να επενδύει σε αυτό έως και 4 δισ. ευρώ.

Κάποιοι, όμως, δεν είδαν με θετικό μάτι την συγκεκριμένη επένδυση της αμερικάνικης εταιρίας, καθώς χθες βγήκαν στους δρόμους της Γερμανικής πρωτεύουσας περίπου 200 άτομα για να διαμαρτυρηθούν, αναφέροντας ανησυχίες ότι το εργοστάσιο θα μπορούσε να μολύνει το πόσιμο νερό του χωριού. Ακόμα, για την κατασκευή του νέου εργοστάσιου της Tesla θα θυσιαστούν πάνω από 200 στρέμματα δάσους, θα “ξεσπιτωθούν” χιλιάδες άγρια ζώα, όπως γεράκια και ένα προστατευόμενο είδος νυχτερίδας, τα οποία θα χρειαστεί να μεταφερθούν σε άλλα σημεία.

Ακόμα, αναφέρουν ότι το εργοστάσιο θα καταστρέψει το σημερινό ειδυλλιακό τοπίο με τα δάση και τις λίμνες. H Tesla έχει ανακοινώσει ότι το εργοστάσιο στο χωριό Grunheide θα δημιουργήσει έως 8.000 θέσεις εργασίας, με τους νομοθέτες του Βρανδεμβούργου να δίνουν το πράσινο φως στην Tesla για να αγοράσει έκταση 300 στρεμμάτων γης στις 9 Ιανουαρίου, έναντι €41 εκατομμυρίων.

Το ευρωπαϊκό Gigafactory της Tesla θα καλύπτει εγκατάσταση όσο 420 ποδοσφαιρικά γήπεδα, και η κατασκευή του εργοστασίου θα ξεκινήσει το 2020. Σε δήλωση του, ο Musk ελπίζει ότι η κατασκευή του Gigafactory 4 δεν θα έχει καθυστερήσεις παρόμοιες με την κατασκευή του αεροδρομίου Βερολίνου-Βραδεμβούργου, το οποίο αρχικά ήταν να ανοίξει τον Οκτώβριο του 2011, αλλά ακόμα δεν λειτουργεί.