Η BMW τοποθετεί καινοτόμες αεροδυναμικές ζάντες στο αμιγώς ηλεκτρικό iX3

Σχετικά άρθρα

Τον Απρίλιο του 2018, η BMW παρουσίασε το iX3 Concept και έκτοτε η γερμανική εταιρία κάνει δοκιμές σε όλον τον κόσμο, ώστε η έκδοση παραγωγής της αμιγώς ηλεκτρικής έκδοσης της X3 να κυκλοφορήσει κάποια στιγμή μέσα στο 2020, με την γερμανική εταιρία να έχει ανοίξει το βιβλίο παραγγελιών της στη Νορβηγία από την 1η Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους. Το iX3 θα είναι το πρώτο από τα νέας γενιάς ηλεκτρικά μοντέλα της BMW, και σήμερα η εταιρία μας αναλύει στις ζάντες που θα φορέσει το μοντέλο, ενώ θα ακολουθήσουν τα iNext και i4, που θα λανσαριστούν το 2021.

Στα σύγχρονα αυτοκίνητα, οι ζάντες και η αεροδυναμική ροή τους επηρεάζουν τη συνολική απόδοση σε ποσοστό που φτάνει και το 30%. Το iX3 θα φέρει τις νέες Αεροδυναμικές Ζάντες (Aerodynamic Wheels) της εταιρίας, οι οποίες -πέραν της μείωσης της αντίστασης του αέρα περίπου κατά 5%, συγκριτικά με μία συμβατική X3- χάρη στη βέλτιστη ροή αέρα γύρω από τους θόλους των τροχών, είναι 15% ελαφρύτερες από την προηγούμενη γενιά αεροδυναμικών εκδόσεων της BMW.

Τα πλεονεκτήματά τους από απόψεως αεροδυναμικής απόδοσης και βάρους συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για το iX3 κατά 2% στον κύκλο δοκιμών WLTP, που ισοδυναμεί με 0,4 kWh/100 χλμ. και επομένως αυξάνουν την αυτονομία του οχήματος κατά 10 χλμ. Ακόμα, οι νέες ζάντες προσφέρουν πολυάριθμες δυνατότητες εξατομίκευσης κάτι που αυξάνει την ελευθερία σχεδίασης των τροχών των μελλοντικών μοντέλων.

Για την κατασκευή της νέας ζάντας χρησιμοποιείται λιγότερο υλικό σε σχέση με την προκάτοχό της κάτι που συνεισφέρει στη μείωση των μη αναρτώμενων μαζών μέσω ελαφρών ένθετων. Αυτό βελτιώνει τόσο τη δυναμική συμπεριφορά όσο και την απόδοση. Επιπλέον, το μίγμα υλικών συμβάλλει στην οικονομία φυσικών πόρων, καθώς δεν χρειάζονται περισσότερα εργαλεία για την παραγωγή ειδικών εκδόσεων ζαντών με βελτιστοποιημένη αεροδυναμική.

Τέλος, τα ένθετα κατασκευάζονται μέσω χύτευσης ακριβείας και ενσωματώνονται στο εξωτερικό της ελαφριάς ζάντας ανάμεσα στις ακτίνες. Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται ο στροβιλισμός του αέρα στους θόλους των τροχών και, ακολούθως, η αεροδυναμική αντίσταση. Ως αποτέλεσμα, οι Αεροδυναμικές Ζάντες αποτελούν ένα βασικό στοιχείο του συνολικού πακέτου που αναπτύχθηκε για τη μέγιστη απόδοση του BMW iX3.

Το BMW Group είναι ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων που συνδυάζει χυτές αλουμινένιες ζάντες με ένθετα που αποτελούνται από έναν πλαστικό φορέα και μία αλουμινένια ορατή επιφάνεια. Οι Αεροδυναμικές Ζάντες βάφονται σε διαφορετικά χρώματα, ενώ ο πελάτης μπορεί να επιλέγει ματ ή γυαλιστερό φινίρισμα, όπως στις συμβατικές ζάντες.

Όλες οι εκδόσεις των ζαντών μπορούν να εφοδιάζονται με ένθετα διαφορετικού στυλ ως προς τη σχεδίαση, τη στιλπνότητα και το φινίρισμα. Αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα, χρωματικά στοιχεία από τη σχεδίαση του αμαξώματος μπορούν να ενσωματώνονται ως στιλιστικές πινελιές στα ένθετα. Επιπλέον, ένθετα μπορούν να συνδυάζονται με διαφορετικά σχέδια επιφανειών σε μία ζάντα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μία ευρεία γκάμα αεροδυναμικά βελτιστοποιημένων ζαντών, με σχέδια εναρμονισμένα με την προσωπικότητα του οχήματος, την επιλεγμένη έκδοση εξοπλισμού και τις ατομικές προτιμήσεις του πελάτη.

Διάβασε ακόμα

H BMW δίνει πληροφορίες για το ηλεκτρικό iX3

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Επίσημο: Audi Q6 e-tron

Μετά από χρόνια καθυστερήσεων, η Audi παρουσιάζει το Q6 E-tron, με το νέο ηλεκτρικό SUV να βασίζεται στην Premium Platform Electric (PPE) πλατφόρμα, την...

Η Fisker διακόπτει την παραγωγή του Ocean, αλλά αντλεί επένδυση 150 εκατ. δολάρια

Η Fisker ανακοίνωσε ότι διακόπτει την παραγωγή του Ocean για έξι εβδομάδες, τονίζοντας παράλληλα ότι σχεδιάζει να συγκεντρώσει έως και 150 εκατ. δολάρια. Η είδηση...

Onvo: Η νέα μάρκα ηλεκτρικών της Nio, πρώτο μοντέλο “αντίπαλος” του Tesla Model Y

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nio, William Li, επιβεβαίωσε ότι η εταιρία του ετοιμάζει μια ένα υπο-μάρκα αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, η οποία θα ονομάζεται Onvo...
Autoblog.gr