Πριν λίγα λεπτά, η Porsche έκανε γνωστό το θάνατο του θρυλικού μηχανικού Hans Mezger, ο οποίος πέθανε χθες, 10 Ιουνίου, σε ηλικία 90 ετών. Η γερμανική εταιρία του οφείλει όχι μόνο τον αερόψυκτο εξακύλινδρο boxer κινητήρα της 911, αλλά και το συνολικό σχεδιασμό της αγωνιστικής 917, συμπεριλαμβανομένου του δωδεκακυλίνδρου κινητήρα της.

Με την 917 η Porsche κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα Sportscar (World Sportscar Championship) το 1972 και το 1973, ενώ με τις 917/10 και 917/30 έτρεξε στο αμερικάνικο πρωτάθλημα CanAm.

Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, ο Hans Mezger ήταν υπεύθυνος για τα πιο επιτυχημένα αγωνιστικά αυτοκίνητα και κινητήρες της Porsche και οι καινοτομίες του για τα σπορ αυτοκίνητα παραγωγής της εταιρίας δεν θα ξεχαστούν ποτέ, ενώ και ο κινητήρας TAG Turbo της Formula 1 ήταν επίσης δημιουργία του.

O Hans Mezger γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 1929 στο Ottmarsheim, ένα μικρό χωριό κοντά στην Στουτγάρδη και με το τέλος του πολέμου έγινε ένας από τους βασικότερους μηχανικούς της Porsche. Το 1965, ο Mezger τέθηκε επικεφαλής του αγωνιστικού τμήματος εξέλιξης της Porsche, από τον Ferdinand Piech, έχοντας ήδη σχεδιάσει τον κινητήρα της 901, και μετέπειτα της 911.

Παρότι ο Mezger συνταξιοδοτήθηκε επίσημα το 1993, είχε πολύ στενή συνεργασία με την Porsche μέχρι και τις τελευταίες στιγμές της ζωής του.