Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), ο αριθμός των προσβάσιμων στο κοινό σημείων φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα αυξήθηκε κατά 60% το 2019. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια και ξεπέρασε τις πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Συγκεκριμένα σε όλο τον κόσμο έως τα τέλη του 2019 υπήρχαν 862.11 δημόσια σημεία αργής και ταχείας φόρτισης, με την Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, να λαμβάνει μερίδιο 60%. Οι ταχυφορτιστές αντιπροσώπευαν το 31% του συνόλου. Στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο 14 ταχυφορτιστές, 13 στους αυτοκινητοδρόμους και ένας σε έναν σταθμό πάρκινγκ στη Ριζάρη.

Η αύξηση των σημείων φόρτισης, αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες για την κατασκευή της απαραίτητης υποδομής πριν από την αναμενόμενη άνοδο των πωλήσεων EV, οι οποίες αντιπροσώπευαν μόλις το 1% του παγκόσμιου αποθέματος αυτοκινήτων πέρσι, σύμφωνα με τον IEA.

Ενώ η περισσότερη φόρτιση των EV πραγματοποιείται στο σπίτι ή στη δουλειά, η διάθεση των δημόσιων υποδομών είναι το κλειδί για να πείσει τους υποψήφιους αγοραστές ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να μείνουν στο δρόμο από μια άδεια μπαταρία.