Στο σφυρί μια BMW M3 CSL του 2004 με λίγα χλμ.

Σχετικά άρθρα

Η M3 (E46) CSL θεωρείται μία από τις ομορφότερες, αν όχι η πιο όμορφη M3 όλων των εποχών. Ακραία όσο πρέπει με μεγάλες 19αρες ζάντες και ανθρακονημάτινες λεπτομέρειες αλλά και διακριτική, χωρίς τις υπερβολές των M3 που ακολούθησαν. Κομψή, αλλά ταυτόχρονα αρκούντως επιθετική.

H σκληροπυρηνική M3 CSL, τα αρχικά της οποίας προέρχονται από τις λέξεις Coupe Sport Lightweight, αποτελεί την σύγχρονη μετενσάρκωση της Ε30 Sport Evo. Βγήκε στη παραγωγή σε μόλις 1.383 μονάδες σε διάστημα λίγων μηνών (840 αριστεροτίμονες και 543 δεξιοτίμονες). Όπως δηλώνει και το όνομα του, το αυτοκίνητο αποτελούσε μια ελαφρύτερη και αναβαθμισμένη έκδοση της M3 (E46) και είχε χρησιμοποιηθεί τεχνολογία από την εμπλοκή της εταιρίας στην F1 για τη μείωση του βάρους.

Εκτός του ότι είχε χάσει κάποια από την βαριά της ηχομόνωση και στοιχεία του εξοπλισμού της, ήταν το πρώτο αυτοκίνητο της BMW που τοποθετήθηκε CFRP (carbon-fibre reinforced plastic) στην οροφή, στη κεντρική κονσόλα, στα πάνελ των πορτών και στο κάλυμμα του χώρου αποσκευών, ενώ τέλος είχε αλλαχτεί και το πίσω τζάμι με άλλο επίσης ελαφρύτερο. Το αποτέλεσμα αυτών ήταν η μείωση του βάρους κατά 110 κιλά σε σύγκριση με τη νορμάλ M3, με το συνολικό βάρος να φτάει πλέον τα 1.385 κιλά. Άλλο ένα προτέρημα αυτής της μείωσης, ήταν η βελτιστοποίηση της κατανομής των βαρών μεταξύ των δύο αξόνων που πλέον άγγιζε το ιδανικό 50:50 αλλά και το χαμηλό του κέντρου βάρους του αυτοκινήτου.

Μηχανικά, ο S54 δεν υπερκυβίστηκε, όμως έφτασε στα όρια της ατμοσφαιρικής αποδοτικότητας. Ο 3,2-λίτρων εξακλυλινδρος σε σειρά ατμοσφαιρικός κινητήρας αποδίδει 17 άλογα περισσότερα και φτάνει στα 360 σύνολο στις 7.900 σ.α.λ με 370 Nm ροπής. Αυτό επιτρέπει στην M3 να επιταχύνει για τα 0-100 χλμ/ώρα σε μόλις 4,9 δευτ. με την τελική της ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ/ώρα, ενώ με την αφαίρεση του περιοριστή ανεβαίνει στα 280 χλμ/ώρα. Στο Nurburgring γυρνά σε 7:50, γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο της εποχής του στη κατηγορία του.

Και αυτό γιατί υπήρχαν ενισχύσεις στο πλαίσιο, η carbon οροφή δημιούργησε μόδα, ενώ από το ίδιο υλικό είναι η εισαγωγή του κινητήρα, το splitter και κάποια άλλα μέρη. Τέλος, πατά σε ημι-σλικ ελαστικά της Michelin, με την M3 (E46 ) CSL να θεωρείται ακόμα και σήμερα η καλύτερη έκδοση της καλύτερης M3, δηλαδή είναι η καλύτερη M3 όλων των εποχών. Απλά, λιτά κι απέριττα.

Μια τέτοια θα βγει σε διαδικτυακή δημοπρασία από τον οίκο Silverstone Auctions, από τις 31 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο έχει διανύσει 14.484 χλμ. από το 2004 και παρότι δεν αναφέρεται η εκτιμώμενη τιμή πώλησης, προσωπικά θεωρώ ότι αυτή θα ξεπεράσει εύκολα τις 150.000 ευρώ.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Στο σφυρί Honda S2000 του 2001 με μόλις 1.525 χλμ.

Το Honda S2000 είναι αναμφισβήτητα ένα διαχρονικό αυτοκίνητο και τα τελευταία χρόνια οι τιμές του έχουν αγγίξει την στρατόσφαιρα, καθώς δεν είναι λίγες οι...

BMW M2 CSL από την Alpha-N Performance

Η Alpha-N Performance πρόλαβε την BMW και παρουσίασε την CSL έκδοση της νέας γενιάς της M2. Στιλιστικά η εταιρία τοποθετεί στην Μ2 νέο bodykit...

Αυτό είναι το BMW Vision Neue Klasse X Concept

Αυτό είναι το Vision Neue Klasse X Concept, το νέο πρωτότυπο της BMW που θα παρουσιαστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μας δείχνουν το...
Autoblog.gr