Η Nissan ανακοίνωσε σήμερα πως αναμένει στο οικονομικό έτος Απρίλιος 2020 – Μάρτιος 2021, να σημειώσει τις μεγαλύτερες ζημιές στην ιστορία της . Συγκεκριμένα η ιαπωνική εταιρία αναμένει να σημειώσει ετήσιες λειτουργικές ζημιές για δεύτερο συνεχόμενο έτος, καθώς η πανδημία έπληξε τις προσπάθειές της να ανακάμψει από μια βαθιά πτώση στις πωλήσεις.

Η Nissan προβλέπει λειτουργικές ζημιές 470 δισ. γιεν (3,8 δισ. ευρώ), που θα είναι οι μεγαλύτερες σύμφωνα με τα στοιχεία της Nissan που ξεκινούν από το 1977 και πολύ μεγαλύτερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για ζημιές 262,8 δισ. γιεν (2,13 δισ. ευρώ).

Η ιαπωνική εταιρία προέβλεψε πως έσοδα της θα υποχωρήσουν κατά 20% στα 7,8 τρισ. γιεν (63,2 δισ. ευρώ), με τις πωλήσεις της να υποχωρούν κατά 16,3% παγκοσμίως, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών. Πέρυσι η Nissan πούλησε 4,93 εκατ. αυτοκίνητα.

Οι προοπτικές της αγοράς παραμένουν αβέβαιες και ενδέχεται να δούμε μια περαιτέρω επιδείνωση της ζήτησης λόγω ενός πιθανού δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Το οικονομικό έτος 2020 θα είναι μια δύσκολη χρονιά σε ότι αφορά την κερδοφορία και την ελεύθερη ταμειακή ροή,

δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Nissan, Makoto Uchida, συμπληρώνοντας πως φέτος η Nissan δεν θα δώσει μερίσματα στους μετόχους της.

Στο τρίμηνο Απρίλιος – Ιούνιος 2020, η Nissan ανακοίνωσε λειτουργικές ζημιές 153,9 δισ. γιεν (1,25 δισ. ευρώ), για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο μετά από τις ζημιές των 94,8 δισ. γιεν (769 εκατ. ευρώ) το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2020. Οι παγκόσμιες πωλήσεις της κατά το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2020, μειώθηκαν κατά 48%, στα 643.000 αυτοκίνητα.

Τα χρόνια επιθετικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές, έχουν αφήσει την δεύτερη μεγαλύτερη ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία με εξαιρετικά μικρά περιθώρια κέρδους, ένα γηρασμένο χαρτοφυλάκιο και ένα αμαυρωμένο brand από τη σύλληψη και την εκδίωξη του πρώην διευθύνοντος συμβούλου, Carlos Ghosn.

Παράλληλα η Nissan προσπαθεί να αναβιώσει τη συμμαχία της με τη Renault και έτσι ανακοίνωσε τον περασμένο Μάιο ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης που προβλέπει δραστική μείωση της παραγωγής κατά 20%, μείωση της γκάμας των μοντέλων κατά 20% αλλά και κλείσιμο εργοστασίων. Επίσης η Nissan θα εστιάσει στις αγορές της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Βόρειας Αμερικής.