Όπως ανακοίνωσε η Αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Fiat Chrysler Automobiles θα πληρώσει πρόστιμο 9,5 εκατ. δολαρίων ώστε να διευθετήσει τους ισχυρισμούς πως παραπλάνησε τους επενδυτές της το 2016, λόγω των εκπομπών των πετρελαιοκίνητων μοντέλων της που εξοπλίζονταν με παράνομα λογισμικά, τα οποία χειραγωγούσαν τις εκπομπές ρύπων.

Το 2019 η Fiat Chrysler Automobiles προκειμένου να αφήσει πίσω της την υπόθεση με τα λογισμικά εξαπάτησης εκπομπών ρύπων, στην οποία εμπλέκονταν 104.000 Jeep Grand Cherokee και Ram 1500 MY2014-2016 που φορούν τον 3,0-λιτρο V6 Ecodiesel κινητήρα, συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμα 800 εκατ. δολαρίων.

Συγκεκριμένα η FCA πλήρωσε πρόστιμο ύψους 305 εκατ. δολαρίων για περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς στον Οργανισμό Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA), στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και στο Συμβούλιο Πόρων Αέρα της Καλιφόρνια (CARB).

1Διάβασε επίσης

Έφοδος εισαγγελέων σε γραφεία της FCA σε Γερμανία και Ιταλία λόγω παράνομων λογισμικών

Επίσης πλήρωσε 13,5 εκατ. δολάρια στον Γενικό Εισαγγελέα της Καλιφόρνια για την αποπληρωμή αστικών απαιτήσεων και εξόδων, 72,5 εκατ. δολάρια στις κυβερνήσεις άλλων πολιτειών των ΗΠΑ και 6 εκατ. δολάρια στην Τελωνειακή Υπηρεσία και Προστασία των συνόρων των ΗΠΑ.

Τα υπόλοιπα 403 εκατ. δολάρια δόθηκαν σε αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες των εμπλεκομένων οχημάτων, με τον κάθε ιδιοκτήτη να λαμβάνει το ποσό των 2.800 δολαρίων κατά μέσο όρο. Παράλληλα η FCA ανακάλεσε και τα 104.000 αυτοκίνητα προκειμένου να εγκαταστήσει σε αυτά νέο λογισμικό.