Η κυβέρνηση της Γαλλίας σχεδιάζει να υπερδιπλασιάσει τη φορολόγηση με βάση τις εκπομπές CO2 των αυτοκινήτων, ώστε αυτή να φτάνει έως και τα 50.000 ευρώ το 2022. Με τη κίνηση αυτή η Γαλλία θέλει να αναγκάσει τους αγοραστές supercars και άλλων αυτοκινήτων με μεγάλες εκπομπές CO2, να το ξανασκεφτούν.

Η γαλλική κυβέρνηση θέλει τα αυτοκίνητα που εκπέμπουν περισσότερα από 225 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο να φορολογούνται με μέγιστο συντελεστή τα 40.000 ευρώ το επόμενο έτος και τα 50.000 ευρώ το 2022.

Ενώ άλλες χώρες στην ΕΕ εφαρμόζουν επίσης ειδικό φόρο στα επιβατικά αυτοκίνητα σε σχέση με τις εκπομπές CO2 τους, κανένα κράτος δεν χρεώνει σχεδόν όσο η τρέχουσα μέγιστη εισφορά της Γαλλίας των 20.000 ευρώ, σύμφωνα με τον ACEA. Συγκριτικά, η κορυφαία τιμή στο Βέλγιο και την Ιταλία είναι τα 2.500 ευρώ.

Ο Felipe Munoz, αναλυτής της Jato Dynamics δήλωσε:

Αυτό θα ήταν σχετικά άσχημα νέα για τα supercars και τα πολυτελή αυτοκίνητα, ενώ θα λειτουργήσει και ως τροχοπέδη για τα εισαγόμενα από το εξωτερικό αυτοκίνητα.

Εάν περάσει από το γαλλικό κοινοβούλιο ο νόμος και θεσπιστεί, θα προστεθούν πιέσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία από το Σχέδιο Στόχων για το Κλίμα του 2030 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο έχει ως στόχο να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 55% από τα επίπεδα του 1990.

Για να το επιτύχει αυτό, η Κομισιόν θεωρεί ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να σταματήσουν σταδιακά να εξοπλίζουν τα μοντέλα τους με κινητήρες εσωτερικής καύσης και να μειώσουν κατά περίπου 50% τις εκπομπές CO2 από τους στόχους του 2021.