Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει έως το 2030 να έχουν κυκλοφορήσει τουλάχιστον 30 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παροτρύνει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να επιταχύνουν την μαζική παραγωγή αυτοκινήτων καθώς και τον μετασχηματισμό της παραγωγής της, έως το 2030, μιας και στόχος της είναι η αύξηση των πωλήσεων των αυτοκινήτων χαμηλών και μηδενικών εκπομπών ρύπων

Ο στόχος είναι φιλόδοξος, δεδομένου ότι περίπου 1,8 εκατομμύρια ηλεκτροκίνητα οχήματα κινούνται στην Ευρώπη σήμερα. Το σχέδιο χαρτογραφεί στόχους για τον ευρύτερο τομέα των μεταφορών, ζητώντας να διπλασιαστεί η σιδηροδρομική κίνηση υψηλής ταχύτητας έως το 2030 και τα προγραμματισμένα ταξίδια μεταξύ πόλεων κάτω των 300 χλμ. να γίνουν ουδέτερα από τον άνθρακα. Τα μεγάλα αεροσκάφη και τα πλοία ουδέτερων εκπομπών CO2 θα πρέπει να είναι “έτοιμα για αγορά από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες” έως το 2035.

Μακροπρόθεσμα, οι στόχοι περιλαμβάνουν το διπλασιασμό της κυκλοφορίας σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών και τον τριπλασιασμό της κίνησης τρένων υψηλής ταχύτητας μέχρι τα μέσα του αιώνα. Ο οδικός χάρτης αναμένεται να διαμορφωθεί σε νέα βάση για να καλυφτούν οι μελλοντικές ανάγκες.

1Διάβασε επίσης

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μείωση εκπομπών 60% έως το 2030

Το σχέδιο της Κομισιόν αναφέρει επίσης πως πρέπει να καταστήσει βιώσιμους όλους τους τρόπους μεταφοράς για την επίτευξη των κλιματικών στόχων και να δώσει τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές εταιρείες να παραμείνουν ηγέτες της βιομηχανίας, σημειώνοντας ότι τα οχήματα με μηδενικές και χαμηλές εκπομπές εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό μέρος του στόλου των οχημάτων.

Η Επιτροπή θα αναθεωρήσει τα πρότυπα CO2 για αυτοκίνητα και φορτηγά μέχρι τον Ιούνιο του 2021, και για τα βαρέα οχήματα το 2022, ζητώντας μια πολιτική για την τόνωση της ζήτησης για οχήματα μηδενικών εκπομπών.

Η Κομισιόν εκτιμά πως η Ευρώπη θα πρέπει να έχει 3 εκατ. δημόσια σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και 1.000 σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου έως το 2030. Σήμερα στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 200.000 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.