Ο Toto Wolff πιστεύει ότι η Formula 1 πρέπει να αναλογιστεί το τι μπορεί να μάθει από την επίδειξη της Renault R25 του 2005 στο Αμπού Ντάμπι, χαρακτηρίζοντας ωστόσο το μονοθέσιο ως “λείψανο του παρελθόντος”.

Ο Fernando Alonso μετά τις δοκιμές είπε πως λείπει ο ήχος των V10 κινητήρων από τη σημερινή Formula 1, ενώ παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο Daniel Ricciardo. Ο Wolff από τη μεριά του δήλωσε πως η F1 θα πρέπει να επεξεργαστεί τους παράγοντες που έκαναν την R25 να φαίνεται τόσο εντυπωσιακή στη πίστα, αλλά κατέστησε σαφές πως οι V10 κινητήρες δεν ταιριάζουν στον σύγχρονο μηχανοκίνητο αθλητισμό.

1

Όπως είπε:

Το μονοθέσιο με τον V10 κινητήρα είναι ένα λείψανο του παρελθόντος, όταν η μείωση των εκπομπών CO2 δεν ήταν στις σκέψεις κανενός και δεν υπήρχε η ηλεκτρική κινητικότητα.

Προχωράμε σε μια νέα εποχή και αυτό σημαίνει πως πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς. Ωστόσο συμφωνώ ότι το μονοθέσιο φαινόταν εντυπωσιακό. Ήταν πολύ ευκίνητο, πολύ μικρό, 150 κιλά ελαφρύτερο, μια μηχανή που παράγει κραυγές.

Όταν κοίταζες τις τηλεοπτικές εικόνες, φαινόταν ότι πήγαινε πολύ πιο γρήγορα [από τα τρέχοντα μονοθέσια]. Έτσι υπάρχει κάτι που πρέπει να μάθουμε από αυτό. Πιστεύω ότι πάντα υπάρχει κάτι που μπορούμε να μάθουμε.

Πρέπει να αναλύσουμε τι είναι αυτό που το έκανε τόσο ελκυστικό. Είναι η οπτικοακουστική εμπειρία που το καθιστά ελκυστικό; Ακόμη και όταν είδα τις εικόνες χωρίς ήχο, το μονοθέσιο φαινόταν υπέροχο. Γιατί γίνεται αυτό; Πρέπει να το αναλύσουμε.

Πρέπει να βελτιώσουμε το άθλημα σε όλα τα σημεία. Θα το αναλύσουμε και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.

2

Ο Esteban Ocon της Renault μεγάλωσε βλέποντας μονοθέσια όπως η Renault R25. Συμφώνησε με τον Wolff ότι ενώ είναι εντυπωσιακά, ο κόσμος από τότε έχει προχωρήσει.

Είναι αλήθεια ότι μας λείπει αυτός ο ήχος. Νομίζω ότι όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τη Formula 1, σκέφτονται ακριβώς αυτό. Τον ήχο που παρήγαγαν τα παλαιότερα μονοθεσία.

Τα τωρινά μονοθέσια είναι καλύτερα στην οδήγηση, είναι πιο γρήγορα, έχουν περισσότερη ισχύ και ροπή. Είναι απλά τα καλύτερα μονοθέσια όλων των εποχών, αλλά αν ακούγονταν έτσι, πιθανότατα να ήταν ακόμη καλύτερα.

Αλλά πρέπει να ζούμε στην εποχή μας. Είναι είναι. Ο κόσμος κινείται, όπως και η αυτοκινητοβιομηχανία. Τα μονοθέσια ακούγονται όλο και λιγότερο και έτσι χάνεται λίγο το συναίσθημα. Αλλά είναι γρηγορότερα, πιο αποδοτικά και πιο αξιόπιστα από ποτέ. Τόσο απλά.