Στην υπογραφή της σύμβασης πώλησης του ενεργητικού της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων από την ειδική διαχείριση προς την κοινοπραξία ισραηλινών συμφερόντων που αναδείχθηκε αγοραστής από τον διαγωνισμό που διενήργησε για λογαριασμό του Δημοσίου η ειδική διαχείριση προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το Ελληνικό Δημόσιο συμφώνησε με τον πλειοδότη του διαγωνισμού, αναφορικά με το δικαίωμα του Ελληνικού Δημοσίου να συμμετάσχει με ποσοστό μέχρι 21% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας “ΕΛΒΟ 2020”,

Υπενθυμίζεται πως η νέα ΕΛΒΟ θα έχει ως βασικούς μετόχους την Plasan Sasa Ltd (κατέχει το 47,6% του μετοχικού κεφαλαίου), τον όμιλο Katsav (47,6%) και τον Έλληνα επιχειρηματία Αριστείδη Γλύνη (4,8%).

Η νέα ΕΛΒΟ αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή – συναρμολόγηση του νέου εθνικού οχήματος που θα προμηθευτούν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Η σχετική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας συμμετέχουν τέσσερα μέλη, Ισραηλινοί όλοι, με δύο να εκπροσωπούν τον όμιλο Katsav και άλλοι δύο τον όμιλο Plasan.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν διενεργηθεί, χωρίς αποτέλεσμα, δύο δημόσιοι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί, ένας τον Απρίλιο του 2017 και ένας τον Αύγουστο του 2018, και ένας διαγωνισμός, με ελεύθερη διαπραγμάτευση, που ματαιώθηκε, τον Φεβρουάριο του 2019.

Τον Μάρτιο του 2020, ο Εκκαθαριστής προχώρησε εκ νέου σε δημόσια πρόσκληση διεξαγωγής του διαγωνισμού, με ελεύθερη διαπραγμάτευση. Μέσω της διαδικασίας αυτής αναδείχθηκε ο εν λόγω πλειοδότης.

Μετά από έξι χρόνια παλινωδιών και ατελέσφορων διαδικασιών, η ΕΛΒΟ μπορεί πλέον να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα, στηρίζοντας την τοπική κοινωνία, με τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας.