Το ελληνικό δημόσιο πουλά την ΕΛΒΟ και ήδη περισσότερα από έξι επενδυτικά σχήματα ανάμεσα τους: η Ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane (FSI) που έχει εξαγοράσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Γερμανική Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co. KG , η Ισραηλινή Plasan, η Νοτιοαφρικανική Paramount Group, μία σύμπραξη ελληνικών εταιρειών αλλά και ο ο ινδικός όμιλος Tata Group, μητρική εταιρία της Jaguar Land Rover, έχουν δείχνει ενδιαφέρον για την απόκτηση της εταιρίας, διεκδικώντας τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, μαζί με το συμβόλαιο για τον Ελληνικό Στρατό.

Η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στον πλειοδοτικό διαγωνισμό έχει παραταθεί μέχρι τις 18 Μαΐου. Η διαδικασία η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη αφορά την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας που είναι σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Η προηγούμενη καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στο πλειοδοτικό διαγωνισμό ήταν για αύριο 28 Απριλίου.

1

Η παράταση της διαδικασίας αποφασίσθηκε καθώς εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας είναι αδύνατον στα ενδιαφερόμενα σχήματα ανάμεσα τους και επενδυτές από το εξωτερικό να αποκτήσουν πρόσβαση σε στοιχεία που απαιτούνται για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία.

2

Οι φήμες θέλουν την Tata να συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εξαγοράσει την ΕΛΒΟ, αφού η απόκτησή της θα της δώσει το δώσει το δικαίωμα δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής των προϊόντων της που δεν θα έχουν δασμούς στην μετά Brexit εποχή, ενώ βλέπουν ότι υπάρχει περιθώριο στην περιοχή των Βαλκανίων για την παραγωγή ενός φθηνού αυτοκινήτου πόλης, κάτι για το οποίο έχει εμπειρία η Tata στην Ινδία.

Επιπλέον, λόγω της Land Rover θα μπορέσει να κάνει προσφορά και σίγουρα θα έχει μεγάλο πλεονέκτημα σε ότι αφορά τον διαγωνισμό για την αντικατάσταση των 10.000 Mercedes τζίπ του Ελληνικού Στρατού, ενώ ταυτόχρονα θα τρέξει και δεύτερο συμβόλαιο του Ελληνικού Στρατού για την παραγωγή νέας καρότσας για τις ανάγκες όλων των τύπων φορτηγών και λεωφορείων.

3

Βέβαια, επειδή μιλάμε για διαγωνισμό κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα. Και οι νοτιοαφρικανοί έχουν επιδείξει ζωηρό ενδιαφέρον, αφού η παραγωγή των οχημάτων τους στην γραμμή της ΕΛΒΟ επιφέρει και την πολυπόθητη πιστοποίηση για την ευρωπαϊκή αγορά ενώ και οι Ισραηλινοί φέρονται εξαιρετικά θετικοί να επενδύσουν στην Ελλάδα και να ενδυναμώσουν ακόμη περισσότερο τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.