Το τμήμα Polo Storico της Lamborghini είναι επιφορτισμένο για την αποκατάσταση και την αναπαλαίωση των παλαιότερων μοντέλων της εταιρίας και από το 2015 που ξεκίνησε την λειτουργία του μέχρι και σήμερα έχει αποκαταστήσει 98 αυτοκίνητα.

Στα περισσότερα χρειάστηκαν περισσότεροι από 18 μήνες για να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης, με τον Paolo Gabrielli, αφεντικό του τμήματος να δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του πως η εταιρία δεν κάνει τέλεια τα αυτοκίνητα που αναπαλαιώνει. Όπως είπε:

Το αυτοκίνητο πρέπει να είναι ελαφρώς ατελές. Το καθήκον μας στον πελάτη είναι να φέρουμε το αυτοκίνητο στη κατάσταση που ήταν όταν κατασκευάστηκε. Εκείνη την εποχή ήταν λογικό να υπήρχαν μικρά ελαττώματα.

Είναι εύκολο να κατασκευάσουμε ένα 100% τέλειο αυτοκίνητο, αλλά τότε το αυτοκίνητο δεν θα είναι αυθεντικό. Παραδείγματος χάρη, εάν το αναπαλαιωμένο αυτοκίνητο είναι τέλεια βαμμένο, τότε δεν θα είναι όπως ήταν όταν βγήκε από το εργοστάσιο την ημέρα που κατασκευάστηκε. Τα αυτοκίνητα τότε έφερναν μικρές ατέλειες λόγω των διαδικασιών κατασκευής.

Το να κατασκευάσεις ένα τέλειο αυτοκίνητο είναι εύκολο. Αλλά αυτό δεν θα έχει καμία ανθρώπινη πινελιά. Για να αναπαλαιώσεις αυτές τις χειροποίητες επιφάνειες, είναι πολύ πιο δύσκολο. Και αυτή είναι η διαφορά που κάνουμε εμείς.

Μάλιστα ο Gabrielli για να δείξει πόσο πιστή είναι στη συγκεκριμένη φιλοσοφία το τμήμα Polo Storico της Lamborghini, δεν διορθώνει ούτε τα ορθογραφικά, συντακτικά και γραμματικά λάθη από τα εγχειρίδια του αυτοκινήτου που ξανατυπώνει.

Ο Gabrielli τόνισε πως το γεγονός πως τα μοντέλα της Lamborghini του παρελθόντος ήταν σχεδόν εξ’ολοκλήρου κατασκευασμένα στο χέρι, κανένα αυτοκίνητο δεν ήταν πανομοιότυπο με κάποιο άλλο. Για παράδειγμα, τα σώματα διαμορφώνονταν εξ’ολοκλήρου με τα χέρια και σφυρηλατούνταν πάνω ξύλινα καλούπια, κάτι που οδηγούσε σε ατέλειες.