Πριν λίγες ώρες η Tesla παρουσίασε τις ανανεωμένες εκδόσεις των Model S και Model X, τα οποία φέρουν μικρές αλλαγές στην εξωτερική τους εμφάνιση. Ωστόσο, το εσωτερικό τους είναι που τράβηξε την προσοχή όλου του internet, και όχι άδικα, καθώς τα Model S και Model X διαθέτουν πλέον ένα εντελώς νέο εσωτερικό.

1

Πιο συγκεκριμένα, τα δύο μοντέλα διαθέτουν ένα νέο ταμπλό, στο κέντρο του οποίου υπάρχει μια νέα οθόνη αφής 17 ιντσών, η οποία έχει οριζόντια και όχι κάθετη διάταξη. Αυτό, όμως, που κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν το νέο “κομμένο” τιμόνι, παρόμοιο με αυτό του νέου Roadster.

2

Οι αλλαγές, όμως, δεν σταματούν εκεί, καθώς με το λανσάρισμα των των Model S και Model X, η Tesla καταργεί τον επιλογέα ταχυτήτων, καθώς και τον λεβιέ των φλας. Ο πρώτος ήταν πανομοιότυπος με αυτόν που χρησιμοποιούν τα μοντέλα της Mercedes, και βρισκόταν στο δεξί μέρος της κολώνας του τιμονιού, με τον οδηγό να επιλέγει μεταξύ του D (drive), του R (reverse), το N (neutral) και το P (park).

O δεύτερος βρισκόταν -ως συνήθως- στο αριστερό μέρος της κολώνας του τιμονιού, και το χρησιμοποιούσε ο οδηγός για να υποδηλώσει την αλλαγή της κατεύθυνσης, ενώ έδινε εντολή στο Autopilot να κάνει προσπέραση.

3

Και εκεί που οι άλλοι κατασκευαστές τοποθετούν όλο και περισσότερους διακόπτες και φυσικά χειριστήρια στο τιμόνι για διάφορες λειτουργίες, η Tesla το κάνει διαφορετικά. Στα ανανεωμένα, όμως, Model S και ανανεωμένα Model X δεν υπάρχει τίποτα πάνω στην κολώνα του τιμονιού. Κανένας διακόπτης!

Ο Elon Musk έγραψε ένα tweet σχετικά με αυτό, αναφέροντας πώς λειτουργεί το σύστημα, αν και δεν είπε κάτι συγκεκριμένο, ούτε εξήγησε τίποτα.

4

Έτσι, βασικά, το αυτοκίνητο θα προσπαθήσει να καταλάβει αν θέλεις να προχωρήσεις προς τα εμπρός ή προς τα πίσω, και εάν δεν συμφωνείς με την επιλογή του, θα μπορείς να επιλέξεις χειροκίνητα την κατεύθυνση σου μέσω της οθόνης αφής. Δεν υπάρχει κάποια αναφορά σχετικά με το φλας, αλλά υποθέτω ότι θα ισχύει το ίδιο. Ίσως, το που θες να στρίψεις να ανάβει αυτόματα το φλας (με βάση το πού βρίσκεται το αυτοκίνητο και τι κάνει) ή θα μπορείς να υποδείξεις χειροκίνητα χρησιμοποιώντας την οθόνη αφής.