Ο Mustafa Qadiri, ένας 38χρονος από το Ιρβάιν της Νότιας Καλιφόρνια των ΗΠΑ, συνελήφθη τη περασμένη εβδομάδα επειδή καταχράστηκε 5 εκατ. δολάρια του προγράμματος προστασίας μισθοδοσίας (Paycheck Protection Program) που πήρε παρανόμως, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις ψεύτικες όπως αποδείχτηκε επιχειρήσεις του, που δήλωσε πως είχαν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού.

Ο Qadiri χρησιμοποίησε τα χρήματα αυτά για να κάνει πολυτελείς διακοπές, να καλύψει προσωπικά του έξοδα αλλά και να αγοράσει μια Ferrari 458 Italia, μια Lamborghini Aventador και μια Bentley Continental GT. Πλέον είναι αντιμέτωπος με μια σειρά κατηγοριών, όπως τραπεζική απάτη, ψευδείς φορολογικές δηλώσεις και ξέπλυμα χρήματος.

Οι ομοσπονδιακοί πράκτορες κατάσχεσαν τα αυτοκίνητα που αγόρασε ο Qadiri, όπως και περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του. Η δίκη του έχει προγραμματιστεί για τις 29 Ιουνίου και μέχρι τότε ο Qadiri αφέθηκε ελεύθερος πληρώνοντας χρηματική εγγύηση 100.000 δολαρίων.

Το πρόγραμμα Paycheck Protection δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ προκειμένου να παρέχει δάνεια σε επιχειρήσεις οι οποίες αδυνατούσαν να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους κατά τη διάρκεια των lockdowns. Αυτό συνέβαλε στο να σωθούν πολλές θέσεις εργασίας, αλλά φαίνεται ότι κάποιοι θέλησαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να κάνουν κατάχρηση του προγράμματος.