Δύο Lamborghini Aventador SVJ στην Ελλάδα

Σχετικά άρθρα

Στις εγκαταστάσεις της Lamborghini στην Αθήνα, σε αυτές της Trident Cars στη Κηφισιά, βρίσκονται δύο Aventador SVJ, με την μια να είναι κιόλας η έκδοση 63, που αποτίει φόρο τιμής στην χρονιά ίδρυσης της ιταλικής εταιρίας, το 1963 και κατασκευάστηκε σε μόλις 63 μονάδες.

Η Lamborghini κατασκεύασε συνολικά 963 Aventador SVJ και είναι η πιο hardcore Lamborghini που έχει παραχθεί, με τον ατμοσφαιρικό 6,5-λίτρων V12 κινητήρα της να αποδίδει 770 άλογα και 720 Nm ροπής. Η κίνηση μεταφέρεται στον δρόμο από όλους τους τροχούς, μέσω του 7-τάχυτο αυτόματου κιβωτίου (ISR) μονού συμπλέκτη, το οποίο έχει εξελιχθεί για ταχύτερη απόκριση.

Το αυτοκίνητο ζυγίζει μόλις 1.525 κιλά (στεγνό), και επιταχύνει από τα 0-100 χλμ/ώρα σε 2,8 δευτ., από τα 0-200 χλμ/ώρα σε 8,6 δευτ., με την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 350 χλμ/ώρα. Για την επιβράδυνση της φροντίζουν οι κεραμικοί δίσκοι, και για να ακινητοποιηθεί από τα 100 χλμ/ώρα) χρειάζεται μόλις 30 μέτρα.

Το ιταλικό supercar έχει μεγάλους αεραγωγούς στο πίσω μέρος του, ενώ ακόμα διαθέτει πληθώρα αεροδυναμικών τροποποιήσεων. Παραδείγματος χάριν, υπάρχει μια εντελώς νέα οροφή από ανθρακονήματα, νέο carbon κάλυμμα του κινητήρα το οποίο τον κρύβει, νέοι αεραγωγοί, τεράστιος διαχύτης, καθώς και διπλές απολήξεις της εξάτμισης στο κέντρο του πίσω μέρους, όπως ακριβώς και η Huracan Performante.

Επίσης διαθέτει τις ενεργές αεροδυναμικές λύσεις του ALA (Aerodinamica Lamborghini Attiva), το οποίο βρίσκεται στην δεύτερη γενιά του. Έτσι, οι μηχανικοί της εταιρίας έχουν αυξήσει την παραγόμενη κάθετη δύναμη κατά 40% σε σχέση με την “απλή” Aventador και παράλληλα έχουν μειώσει την αντίσταση του αέρα (drag) κατά 1%.

Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα -μια σειρά από πτερύγια- μπορεί να ενεργοποιηθεί σε λιγότερο από 500 χιλιοστά του δευτερολέπτου και στο μπροστινό μέρος, όταν το ALA είναι απενεργοποιημένο, τα κλειστά πτερύγια βοηθούν την παραγωγή κάθετης δύναμης. Όταν είναι ενεργοποιημένο το ALA και τα πτερύγια είναι ανοιχτά, η αντίσταση στον αέρα μειώνεται, δημιουργώντας ένα βέλτιστο σενάριο για μέγιστη επιτάχυνση και τελική ταχύτητα.

Το ίδιο ισχύει και πίσω. Με το ALA απενεργοποιημένο, τα πίσω πτερύγια είναι κλειστά και επιτρέποντας στην πίσω αεροτομή να λειτουργήσει περισσότερο σαν μια παραδοσιακή σταθερή πτέρυγα. Όταν, όμως, είναι ενεργοποιημένο το ALA, τα πτερύγια ανοίγουν για να αυξήσουν την οπισθέλκουσα σε συνθήκες υψηλής ταχύτητας.

Το πίσω μέρος διαθέτει επίσης ένα εσωτερικό κανάλι που χωρίζει τον αέρα αριστερά ή δεξιά. Ανάλογα με την κατεύθυνση μιας στροφής, το ALA μπορεί να ενεργοποιηθεί είτε στη δεξιά είτε στην αριστερή πλευρά του πτερυγίου, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της δύναμης και της πρόσφυσης όπου είναι απαραίτητο, μειώνοντας τη γωνία διεύθυνσης και βελτιώνοντας το χειρισμό.

Ακόμα το ιταλικό supercar διαθέτει σύστημα τετραδιεύθυνσης (LRS), με την Lamborghini να εξοπλίζει την SVJ με νέα ελαστικά Pirelli P Zero Corsa, ειδικά εξελιγμένα για το αυτοκίνητο.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Να τι συμβαίνει σε έναν κινητήρα εάν του βάλεις πολύ παραπάνω λάδι

Όλοι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης απαιτούν λάδι για να λειτουργούν, αλλά τι γίνεται εάν βάλεις παραπάνω λάδι από αυτό που ορίζει ο κατασκευαστής; Μερικά...

Επίσημο: Η Alfa Romeo μετονομάζει τη Milano

Μόλις πέντε ημέρες μετά τα επίσημα αποκαλυπτήρια της Milano και τον ντόρο που έγινε, η Alfa Romeo αναγκάστηκε να μετονομάσει το νέο της μικρό...

Στην Ελλάδα το Xiaomi SU7 μέχρι το 2027

Το Xiaomi SU7 θα έρθει στην Ελλάδα μέχρι το 2027. Αυτό ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος του Ομίλου Quest, Ευτυχία Κουτσουρέλη στο περιθώριο του 9ου Οικονομικού...

Ξεκίνησε η παραγωγή του VW Golf facelift

Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, η Volkswagen παρουσίασε την ανανεωμένη εκδοχή της 8ης γενιάς του Golf, με το μοντέλο να μπαίνει στην παραγωγή την...