Ο Carlos Ghosn καλείται να επιστρέψει 5 εκατ. ευρώ στις Nissan-Mitsubishi

Σχετικά άρθρα

Ολλανδικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα πως ο Carlos Ghosn, θα πρέπει να επιστρέψει στη Nissan και στη Mitsubishi σχεδόν 5 εκατ. ευρώ, από μισθούς που είχε λάβει το 2018 από την κοινοπραξία Nissan-Mitsubishi BV.

Η Nissan και η Mitsubishi, που απέπεμψαν τον Ghosn από την προεδρία των εταιριών τους και της κοινοπραξίας τους ύστερα από την σύλληψή του για οικονομικές ατασθαλίες το 2018, ισχυρίστηκαν ότι ο Ghosn είχε παρατύπως παραχωρήσει στον εαυτό του τους μισθούς.

Την υπόθεση αυτή την έφερε ενώπιον της δικαιοσύνης ο ίδιος ο Ghosn, ζητώντας αποζημίωση 15 εκατ. ευρώ από μισθούς και άλλες οικονομικές παροχές που δεν έλαβε, καθώς ισχυρίστηκε ότι η Nissan και η Mitsubishi είχαν παραβιάσει την ολλανδική νομοθεσία όταν τον απέπεμψαν από την κοινοπραξία που εδρεύει στο Άμστερνταμ το 2019.

Ωστόσο το δικαστήριο του Άμστερνταμ συντάχθηκε με τις αυτοκινητοβιομηχανίες, λέγοντας ότι ο Ghosn δεν είχε έγκυρη σύμβαση απασχόλησης με την κοινοπραξία, καθώς δεν υπήρχε η απαιτούμενη συναίνεση των διοικητικών συμβουλίων της Nissan και της Mitsubishi.

Το ποσό που καλείται να καταβάλει ο Ghosn ισούται με τις καθαρές πληρωμές που έλαβε από την κοινοπραξία μεταξύ του Απριλίου και του Νοεμβρίου του 2018, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Ο Ghosn, που αρνείται ότι διέπραξε παρατυπίες, ήταν πρόεδρος της Nissan και της Mitsubishi και διευθύνων σύμβουλος της Renault όταν συνελήφθη στις 19 Νοεμβρίου του 2018 στο διεθνές αεροδρόμιο του Τόκιο, λίγη ώρα μετά την άφιξη του ιδιωτικού αεροσκάφους του, κατηγορούμενος ότι είχε καταθέσει ανακριβή στοιχεία για τον μισθό του και ότι χρησιμοποιούσε κεφάλαια της εταιρίας για προσωπικούς λόγους.

Στις κατηγορίες σε βάρος του συγκαταλέγονταν η απόκρυψη μέρους των εισοδημάτων του, ο προσωπικός πλουτισμός μέσω εικονικών πληρωμών σε αντιπροσωπείες στη Μέση Ανατολή και η κατάχρηση εταιρικών πόρων. Ο Ghosn είχε κατηγορηθεί για φοροδιαφυγή και υπεξαίρεση ύψους εκατομμυρίων δολαρίων εις βάρος των δύο Nissan και Renault, αλλά και του ιαπωνικού δημοσίου.

Ακολούθησε η κινηματογραφική του απόδραση, η ενορχήστρωση της οποίας φαίνεται ότι χρειάστηκε πολύμηνη προετοιμασία, πολλά χρήματα και ένα δίκτυο διεθνούς συνεργασίας. Έτσι διέφυγε στον Λίβανο τον Δεκέμβριο του 2019 κρυμμένος σε μία θήκη μουσικού οργάνου με ιδιωτικό τζετ που πέταξε από το αεροδρόμιο Κανσάι και έκτοτε παραμένει στη συγκεκριμένη χώρα.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Τέσσερα πρωτότυπα από την Nissan

Τα πρωτότυπα Epoch, Evo, Epic και Era παρουσίασε στην έκθεση του Πεκίνου η Nissan, πρωτότυπα που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με την Dongfeng Motor. Πρόκειται...

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...

Mitsubishi ASX facelift

Δεν πέρασαν παρά μόλις 19 μήνες από τότε που η Mitsubishi παρουσίασε τη νέα γενιά του ASX και κυκλοφόρησε ήδη την ανανεωμένη έκδοση του...

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...