Για πολλούς η Toyota άργησε να βγάλει στην αγορά το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο, μιας και μόλις πριν από μερικούς μήνες παρουσίασε το bZ4X. Ωστόσο η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου, από πλευράς πωλήσεων, δηλώνει πως είναι πολύ νωρίς να εστιάσει αποκλειστικά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, γι’αυτό και στα επόμενα 30 χρόνια η γκάμα των αυτοκινήτων της θα περιλαμβάνει μοντέλα με κινητήρες βενζίνης, υβριδικά, κυψελών υδρογόνου αλλά και ηλεκτρικά.

Η εταιρία που θέλει να βγάλει στην αγορά 15 αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα έως το 2025, έχει μια διστακτικότητα σχετικά με την πλήρη στροφή στην ηλεκτροκίνηση, αφού εξετάζει “ολόκληρο τον κύκλο ζωής” ενός οχήματος σε ότι αφορά τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, καθώς υπάρχουν ορισμένες μελέτες που δηλώνουν ότι τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα και οι μπαταρίες τους απελευθερώνουν περισσότερες εκπομπές από αυτές που παράγουν τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης.

Ο Masahiko Maeda, CTO (Chief Technology Officer) της Toyota πρόσθεσε πως σημαντικός οδηγός για την πορεία που θα ακολουθήσει η εταιρία είναι ο καταναλωτής, λέγοντας:

Τελικά αυτό που έχει σημασία είναι αυτό που επιλέγουν οι πελάτες. Στις ΗΠΑ, τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα αντιπροσωπεύουν λιγότερο από 2% της συνολικής αγοράς αυτοκινήτων. Πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι για τις αυτοκινητοβιομηχανίες.