Έρευνα: Πότε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γίνονται καθαρότερα από τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα;

Σχετικά άρθρα

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, ένα Tesla Model 3 είναι λιγότερο επιβλαβές για το περιβάλλον σε σχέση με ένα αντίστοιχο αυτοκίνητο με κινητήρα βενζίνης, αφού έχει διανύσει 21.725 χλμ.

Η έρευνα χρησιμοποιεί ένα μοντέλο που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Εργαστήριο Argonne στο Σικάγο και υπολογίζει τις εκπομπές των αυτοκινήτων καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής τους, περιλαμβάνοντας χιλιάδες παραμέτρους, όπως τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των μπαταριών και την ποσότητα πλαστικού και αλουμινίου που χρησιμοποιείται σε κάθε αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με τον Jarod Cory Kelly του εργαστηρίου Argonne, η κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων παράγει περισσότερο άνθρακα σε σχέση με την παραγωγή αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης, κυρίως λόγω της εξαγωγής και της επεξεργασίας των ορυκτών που απαιτούνται για την παραγωγή των μπαταριών.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής ενός αυτοκινήτου, οι συνολικές εκπομπές άνθρακα ενός ηλεκτρικού μοντέλου γίνονται λιγότερες από αυτές ενός αυτοκινήτου με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Το πότε θα συμβεί αυτό ποικίλει αναλόγως το μοντέλο, μιας και ρόλο παίζουν διάφοροι παράγοντες όπως το μέγεθος της μπαταρίας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, η κατανάλωση καυσίμου ενός αυτοκινήτου με κινητήρα εσωτερικής καύσης, αλλά και από το πως παράγεται η ηλεκτρική ενέργεια που τροφοδοτεί το ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Το Tesla Model 3 της έρευνας υπολογίστηκε πως κινείται στις ΗΠΑ, όπου το 23% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από εργοστάσια που καίνε λιγνίτη. Επίσης το Model 3 φορά μπαταρία 54 kW και αυτή διαθέτει νικέλιο, κοβάλτιο και αλουμίνιο.

Για σύγκριση χρησιμοποιήθηκε ένα βενζινοκίνητο Toyota Corolla που έχει κατανάλωση 33 μιλίων ανά γαλόνι (8,6 λίτρων/100 χλμ). Και τα δύο αυτοκίνητα υπολογίστηκε πως θα διανύσουν 173.151 μίλια (278.660 χλμ) κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Στη περίπτωση που το ίδιο Tesla Model 3 κινούνταν στη Νορβηγία, όπου σχεδόν όλη η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται προέρχεται από υδροηλεκτρικά εργοστάσια, θα χρειαζόταν να διανύσει 13.519 χλμ για να μολύνει λιγότερο το περιβάλλον σε σχέση μe το Corolla.

Αν βρισκόταν στη Κίνα ή στη Πολωνία, και το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτούνταν προερχόταν από καύση λιγνίτη, τότε το Model 3 θα χρειαζόταν 126.655 χλμ για να μολύνει λιγότερο το περιβάλλον σε σχέση με το Corolla.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ένα μεσαίου μεγέθους ηλεκτρικό σεντάν μοντέλο παράγει 47 γραμμάρια CO2 ανά μίλι κατά τη διαδικασία εξαγωγής και παραγωγής, νούμερο που αντιστοιχεί σε περισσότερους από 8,1 τόνους CO2 πριν φτάσει στον ιδιοκτήτη του. Συγκριτικά, ένα παρόμοιο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο παράγει 32 γραμμάρια CO2 ή περισσότερους από 5,5 εκατ. τόνους CO2,

Στο χειρότερο σενάριο που ένα ηλεκτρικό μοντέλο φορτίζει από ηλεκτρική ενέργεια που παράχθηκε μόνο με καύση λιγνίτη, τότε παράγει 4,1 τόνους CO2 ετησίως, όταν ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο παράγει περισσότερους από 4,6 τόνους CO2, σύμφωνα με την έρευνα.

ΠηγήReuters

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Ε.Ε θέλει τα συνθετικά καύσιμα να είναι ουδέτερα από άνθρακα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να απαιτήσει τα αυτοκίνητα που λειτουργούν με συνθετικά καύσιμα, να είναι 100% ουδέτερα από άνθρακα, εάν πρόκειται να πωλούνται μετά...

Η Ε.Ε προχωρά σε αλλαγές στο Euro 7

Οι χώρες της ΕΕ συζητούν ένα συμβιβαστικό προσχέδιο για τους νέους κανονισμούς εκπομπών Euro 7 σε οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης που μειώνει τα...

Το Xpeng X9 είναι ένα ηλεκτρικό βαν με έως 503 άλογα

Η κινέζικη Xpeng βγάζει στην αγορά το X9, ένα ηλεκτρικό βαν που προσφέρεται με έναν ή δύο ηλεκτροκινητήρες, με την πρώτη έκδοση να αποδίδει...