Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι η Toyota απαγορεύει στους αγοραστές του νέου Land Cruiser να μεταπωλήσουν τα αυτοκίνητα τους, για λόγους ασφάλειας. Η ιαπωνική εταιρία ανησυχεί για το ενδεχόμενο πως το νέο Land Cruiser θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τρομοκρατικές ομάδες και εξτρεμιστές, όπως συνέβη παλαιότερα με διάφορες εκδόσεις του μοντέλου, αλλά και με το Hilux.

Επομένως, αυτοί που αγοράζουν ένα νέο Land Cruiser, υπογράφουν μια σύμβαση που αναφέρει πως συμφωνούν να μην μεταπωλήσουν το αυτοκίνητό τους για 12 μήνες από την ημέρα παράδοσης.

1

Πλέον, οι προπαραγγελίες για το off-road μοντέλο έχουν τεθεί προσωρινά σε αναστολή και οι νέοι ιδιοκτήτες πρέπει να επιβεβαιώσουν -μέσω συμβολαίου- ότι το όχημα δεν αποκτήθηκε για “εξαγωγή”. Ιαπωνικό μέσο ρώτησε την Toyota για την συγκεκριμένη τακτική της, και η επίσημη απάντηση ήταν η εξής:

Οι αντιπρόσωποι της Toyota και η Toyota Motor Corporation μοιράζονται την κοινή αντίληψη ότι κατά την πώληση οχημάτων σε πελάτες στην Ιαπωνία, η πώληση δεν τελειώνει, αλλά κάθε αντιπροσωπεία συνεχίσει μια υπεύθυνη σχέση με τον πελάτη, συμπεριλαμβανομένης της εξυπηρέτησης μετά την πώληση, προκειμένου να προστατεύσει την ασφάλεια και την σιγουριά του πελάτη.

Επιπλέον, το Land Cruiser είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο εξωτερικό και ανησυχούμε για τη ροή οχημάτων από την Ιαπωνία στο εξωτερικό αμέσως μετά την κυκλοφορία τους, καθώς και για τη δυνατότητα εξαγωγής τους σε ορισμένες περιοχές όπου ισχύουν κανονισμοί ασφαλείας.

Γνωρίζουμε επίσης ότι εάν η κατάσταση εξελισσόταν στο σημείο όπου μια αντιπροσωπεία της Toyota έπρεπε να ερευνάται ως ύποπτη για συμμετοχή σε παράβαση του νόμου περί συναλλάγματος και εξωτερικού εμπορίου (νόμος περί συναλλάγματος), θα ήταν σημαντικό πρόβλημα, όχι μόνο για την εν λόγω αντιπροσωπεία της Toyota, αλλά και για όλους τους εμπόρους της Toyota και την Toyota Motor Corporation.

Ως κατασκευάστρια που προμηθεύει οχήματα, η Toyota Motor Corporation, από την άποψη της συμμόρφωσης με τους νόμους και τους κανονισμούς, έχει ειδοποιήσει όλους τους αντιπροσώπους της Toyota σε εθνικό επίπεδο για την πιθανότητα της παραπάνω παραβίασης του νόμου περί συναλλάγματος και εξωτερικού εμπορίου, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για νομικές παραβιάσεις.

Με αυτό ως αναφορά, αναγνωρίζουμε ότι κάθε αντιπρόσωπος έχει λάβει μια απόφαση από την άποψη της νομικής συμμόρφωσης και έχει λάβει γραπτή δέσμευση από τον πελάτη. Αυτά τα μέτρα ελήφθησαν με βάση την πρόσφατη παγκόσμια κατάσταση και τα χαρακτηριστικά του Land Cruiser, και πιστεύουμε ότι δεν παραβιάζουν τον Αντιμονοπωλιακό Νόμο.

Η Toyota Motor Corporation θα συνεχίσει να προσφέρει καλά προϊόντα μέσω των αντιπροσώπων και των διανομέων της σε όλο τον κόσμο, τηρώντας τους νόμους και τους κανονισμούς κάθε χώρας, και ζητούμε την κατανόησή σας σε αυτό το θέμα.