Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος Joe Biden υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα που θέτει έναν φιλόδοξο, μη δεσμευτικό στόχο για την υιοθέτηση ηλεκτροκίνητων οχημάτων μέσα στα επόμενα εννέα χρόνια.

Συγκεκριμένα, μέχρι το 2030, η κυβέρνηση Biden θέλει τα οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων να αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του συνόλου των νέων πωλήσεων. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο στόχος δεν αφορά μόνο τα αμιγώς ηλεκτρικά, αλλά και τα plug-in υβριδικά και τα αυτοκίνητα με κυψέλες υδρογόνου.

GM, Ford, Stellantis, Ford, BMW, Honda, Volkswagen, Toyota, Hyundai και Volvo, υποστηρίζουν τον στόχο του προέδρου Biden, λέγοντας πως απαιτούνται νέα πρότυπα εκπομπών ρύπων που θα ισχύουν σε όλες τις πολιτείες, συνεχείς επενδύσεις σε υποδομές φόρτισης και πρατήρια υδρογόνου και να δοθούν κίνητρα στους καταναλωτές για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση Biden, τα νέα πρότυπα εκπομπών θα εξοικονομήσουν περίπου 200 δισ. γαλόνια βενζίνης, θα εξαλείψουν περίπου δύο δισ. μετρικούς τόνους CO2 και θα αποδώσουν περίπου 140 δισ. δολάρια σε καθαρά οφέλη. Επίσης οι αλλαγές θα αποφέρουν έως και 900 δολάρια εξοικονόμηση καυσίμων στον μέσο καταναλωτή.

1Διάβασε ακόμη

ΗΠΑ: 174 δισ. δολάρια στην ηλεκτροκίνηση

Η Γερουσία θα δώσει 7,5 δισ. δολάρια στις πολιτείες και τους δήμους για την κατασκευή σταθμών φόρτισης. Επιπλέον για την ώρα δεν έχει αποφασιστεί εάν θα δοθούν επιπλέον κίνητρα και φοροελαφρύνσεις στους ανθρώπους που αγοράζουν ηλεκτρικά οχήματα.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, εάν υιοθετηθεί στο ακέραιο ο στόχος, τότε οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται από τα επιβατικά αυτοκίνητα θα μειωθούν κατά 60% στο τέλος της δεκαετίας, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020.

Στις σχετικές ειδήσεις η Ford δήλωσε πως από το 2023 και μετά, θα επενδύει περισσότερα χρήματα για την εξέλιξη και την ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων, παρά για αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.