Η Greenpeace και η γερμανική περιβαλλοντική ΜΚΟ, Deutsche Umwelthilfe (DUH) ανακοίνωσαν πως θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον της BMW, της Mercedes-Benz, της Volkswagen και του μεγαλύτερου παραγωγού αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Γερμανία, της Wintershall Dea, για τις ευθύνες τους στην κλιματική αλλαγή.

Οι δικηγόροι Ρέμο Κλίνγκερ και Ρόντα Βέρχεγιεν, που εκπροσώπησαν ενάγοντες σε μια πρωτοποριακή υπόθεση τον Μάιο, η οποία κατέληξε ότι η Γερμανία θα πρέπει να καθορίσει μέχρι το τέλος του ερχόμενου χρόνου με ποιο τρόπο θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα σχεδόν στο μηδέν μέχρι το 2050, θα εκπροσωπήσουν τις ΜΚΟ όπως ανέφερε ανακοίνωση της DUH.

Η γερμανική περιβαλλοντική ΜΚΟ υποστηρίζει πως οι τρεις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες αντί να μειώνουν τους ρύπους τα τελευταία 25 χρόνια τους έχουν αυξήσει κατά 5%, ενώ στην πραγματικότητα τα υβριδικά μοντέλα είναι πιο ρυπογόνα απ’ ότι παρουσιάζονται. Επίσης κατηγορούν τη Wintershall Dea ότι σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή των ορυκτών καυσίμων κατά 30% μέσα στην επόμενη διετία.

Η Daimler, μητρική εταιρία της Mercedes-Benz, και η BMW ανακοίνωσαν ότι έχουν δεσμευτεί να ικανοποιήσουν τους στόχους των συμφωνιών του Παρισιού για το κλίμα και ότι ήδη βρίσκονται στον δρόμο της κλιματικής ουδετερότητας. Ωστόσο, η ΜΚΟ κατηγορεί τον όμιλο Daimler ότι ψεύδεται.

Greenpeace και DUH έθεσαν προθεσμία λίγων εβδομάδων στις εταιρείες να ανταποκριθούν στα αιτήματά τους. Σε περίπτωση που δεν το κάνουν, θα καταθέσουν αγωγές στα γερμανικά δικαστήρια.