ΑΑΔΕ και ΣΕΕΠΕ ενάντια στο λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή στα υγρά καύσιμα

Σχετικά άρθρα

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) υπέγραψαν σήμερα μνημόνιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση των φαινομένων του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής στα υγρά καύσιμα.

Στο κέντρο της συνεργασίας βρίσκεται το ηλεκτρονικό σύστημα εισροών- εκροών στα υγρά καύσιμα, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΕΠΕ, οι εταιρίες-μέλη του οποίου διακινούν το 90% των υγρών καυσίμων και άλλων πετρελαιοειδών προϊόντων της χώρας, θα παρέχει τεχνική υποστήριξη και θα συνδράμει τεχνολογικά στην εγκατάσταση και λειτουργία ενός ολιστικού συστήματος παρακολούθησης των εισροών-εκροών σε όλα τα πρατήρια υγρών καυσίμων και τις φορολογικές αποθήκες της χώρας.

Το αναβαθμισμένο σύστημα θα έχει κομβικό ρόλο στην περιστολή της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, συνδυάζοντας και διασταυρώνοντας πληροφορίες και ηλεκτρονικά δεδομένα που θα λαμβάνονται σε πραγματικό χρόνο από μετρήσεις σε διαφορετικά σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Για τον σκοπό αυτό ο ΣΕΕΠΕ έχει αναθέσει σε εξειδικευμένη εταιρεία την εκπόνηση μελέτης, η οποία θα προτείνει σειρά παρεμβάσεων και ενεργειών για την ολοκλήρωση και ενεργοποίηση του συστήματος εισροών-εκροών που είναι ήδη εγκαταστημένο σε όλα τα πρατήρια υγρών καυσίμων από το 2016.

Η μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2022 και, από κοινού με τη δέσμη προτάσεων της ΑΑΔΕ, θα αποτελέσει τη βάση προκειμένου η Πολιτεία να προχωρήσει στην απαραίτητη επικαιροποίηση του νομοθετικού-ρυθμιστικού πλαισίου.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ανέφερε:

Η μάχη για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Στη μάχη αυτή βάζουμε όλες τις δυνάμεις μας καθημερινά, ενισχύουμε το ψηφιακό μας οπλοστάσιο και εξοπλιζόμαστε με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Χρειαζόμαστε, όμως, και τη συνεργασία με τους επίσημους φορείς της αγοράς. Το Μνημόνιο Συνεργασίας, που υπογράψαμε με τον ΣΕΕΠΕ, θα βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό προς αυτή την κατεύθυνση. Ακόμα, επιβεβαιώνει τη βούλησή μας -που γίνεται καθημερινά πράξη- για αμφίδρομη επικοινωνία και συνεργασία με την αγορά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ, Γιάννης Αληγιζάκης, είπε:

Η παραβατικότητα στα υγρά καύσιμα αποτελεί ένα φαινόμενο που πλήττει σημαντικά την αγορά, τους καταναλωτές και τα δημόσια έσοδα. Ο ΣΕΕΠΕ -εδώ και χρόνια- έχει καταθέσει στην Πολιτεία ολοκληρωμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του παράνομου εμπορίου. Κράτος, ιδιωτικός τομέας και αρμόδιες αρχές πρέπει να συγκροτήσουμε ένα συμπαγές, ισχυρό μέτωπο απέναντι στους παραβάτες.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Οφείλουμε να δουλέψουμε στη βάση ενός σχεδίου με συγκεκριμένους, μετρήσιμους στόχους και αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Διαθέτοντας διεθνή τεχνογνωσία, αλλά και ουσιαστική γνώση της αγοράς, δηλώνουμε “παρών” σε μια μάχη που μας αφορά όλους.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Στα 360 kW ο ισχυρότερος ταχυφορτιστής στην Ελλάδα

Ο ΣΕΑ στον Κορινό, που βρίσκεται στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, διαθέτει πλέον τον ισχυρότερο DC ταχυφορτιστή στην Ελλάδα, ο οποίος ανήκει στο δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών...

Ο ΣΕΑΑ προτείνει τη μείωση του ποσού της επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικού ώστε να αυξηθούν οι δικαιούχοι

Με την κυβέρνηση να ετοιμάζει τον 3ο κύκλο του προγράμματος "Κινούμαι Ηλεκτρικά" που αφορά την επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων...

Οι τιμές των BYD Atto 3 και Seal στην Ελλάδα

Ανακοινώθηκαν οι τιμές των BYD Atto 3 και Seal στην Ελλάδα, με το πρώτο να ξεκινά από τις 37.990 ευρώ και το δεύτερο από...
Autoblog.gr