GP Βραζιλίας 2021: Ποινή €50.000 στον Verstappen για τον έλεγχο της αεροτομής του Hamilton

Σχετικά άρθρα

Οι αγωνοδίκες του Βραζιλιάνικου GP επέβαλαν πρόστιμο 50.000 ευρώ στο Max Verstappen, επειδή ο τελευταίος άγγιξε και εξέτασε την πίσω πτέρυγα του Lewis Hamilton στο parc ferme, αμέσως μετά την λήξη των χθεσινών κατατακτηρίων στην πίστα του Autodromo Jose Carlos Pace.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τον τεχνικό έλεγχο μετά τη λήξη των χθεσινών κατατακτηρίων βρέθηκε μια παρατυπία στην πίσω αεροτομή του μονοθέσιου της Mercedes του Hamilton. Το άνοιγμα ανάμεσα στο πάνω και κάτω φτερό, με ενεργοποιημένο το DRS, ήταν μεγαλύτερο από το επιτρεπτό (85 χλστ.), και γι’αυτό ο τεχνικός εκπρόσωπος της FIA, Jo Bauer, παρέπεμψε την ομάδα στους αγωνοδίκες.

https://youtu.be/SmDF-WDnNkk

Αυτή η έρευνα ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά σε ένα video που κυκλοφόρησε μετά την λήξη της περιόδου έδειχνε τον Verstappen να εξετάζει και να ακουμπά την πίσω πτέρυγα του μονοθέσιου του Hamilton στο parc ferme, κάτι που από μόνη της είναι ύποπτη παραβίαση του Άρθρου 2.5.1 του Διεθνούς Αθλητικού Κώδικα της FIA.

Με την λήξη των δεύτερων ελεύθερων δοκιμών, οι αγωνοδίκες εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση εξηγώντας το πρόστιμο των 50.000 ευρώ που επιβλήθηκε στον οδηγό της Red Bull:

Οι αγωνοδίκες άκουσαν τον οδηγό του αυτοκινήτου 33 (Max Verstappen) και τον εκπρόσωπο της ομάδας. Οι αγωνοδίκες εξέτασαν επίσης ένα βίντεο από τις κερκίδες της πίστας, βίντεο από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης από το pit lane και βίντεο από τα μονοθέσια με αριθμούς 14, 33, 44 και 77.

Συνολικά, αυτά τα βίντεο έδωσαν μια σαφή εικόνα του τι συνέβη στο parc ferme μετά τις κατατακτήριες. Ο Verstappen βγαίνει από το μονοθέσιο του, μετά κινείται στο πίσω μέρος του μονοθέσιου του. Στη συνέχεια βγάζει τα γάντια του και βάζει το δεξί του χέρι στο άνοιγμα της πίσω πτέρυγας του αυτοκινήτου του. Στη συνέχεια πηγαίνει στο μονοθέσιο με αριθμό 44 και επαναλαμβάνει την ίδια κίνηση, ακουμπώντας την πίσω πτέρυγα σε δύο σημεία, μία φορά σε κάθε πλευρά της συσκευής ενεργοποίησης του DRS, αλλά στην κάτω και πίσω πλευρά της πτέρυγας, στην περιοχή του διακένου της σχισμής, αλλά ποτέ κοντά στον μηχανισμό ενεργοποίησης ή στα σημεία στερέωσης του.

Καθαρό βίντεο υψηλής ευκρίνειας από την πίσω κάμερα στο roll-hoop στο μονοθέσιο 44 δείχνει ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία κίνηση οποιουδήποτε από τα στοιχεία του φτερού στο μονοθέσιο 44, όταν ο Verstappen αγγίζει το πίσω μέρος της πτέρυγας και οι αγωνοδίκες είναι ικανοποιημένοι, βλέποντας όλα τα βίντεο, τη θέση του σώματός του και το βίντεο της πτέρυγας, ότι υπήρχε ασήμαντη δύναμη όταν ο Verstappen άγγιξε το φτερό.

Είναι ξεκάθαρο στους αγωνοδίκες ότι έχει γίνει συνήθεια των οδηγών να αγγίζουν τα μονοθέσια μετά τις κατατακτήριες και τους αγώνες. Αυτή ήταν και η εξήγηση και του Verstappen, ότι ήταν απλώς μια συνήθεια να αγγίξει αυτή την περιοχή του μονοθέσιου, η οποία έχει γίνει ένα σημείο για διάφορες εικασίες στους πρόσφατους αγώνες μεταξύ των δύο ομάδων.

Αυτή η γενική τάση έχει θεωρηθεί ως επί το πλείστον ακίνδυνη και επομένως δεν έχει ελεγχθεί ομοιόμορφα. Ωστόσο, αποτελεί παραβίαση του κανονισμού parc ferme και έχει σημαντικές δυνατότητες να προκαλέσει βλάβη. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι δεν προκλήθηκε άμεση ζημιά σε αυτή την περίπτωση, κατά τη γνώμη των αγωνοδικών, και ότι δεν υπάρχει προηγούμενο κυρώσεων για αυτό –αφενός, αλλά ότι πρόκειται για παραβίαση του κανονισμού, και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες από την άλλη, οι αγωνοδίκες αποφασίζουν να λάβουν μέτρα σε αυτή την περίπτωση και να επιβάλουν πρόστιμο 50.000 ευρώ.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

GP Κίνας 2024, FP1: Ο Stroll θέτει το ρυθμό

Μετά από απουσία 5 ετών η Formula 1 επέστρεψε επίσημα στην Κίνα και την πίστα της Σαγκάη, για ένα Σαββατοκύριακο που περιλαμβάνει τον πρώτο...